TZ: Pátý ročník Ceny 333 vyhlášen

Do konce srpna mohou výtvarní umělci z České republiky a Slovenska hlásit svá díla do soutěže Ceny 333 Národní galerie v Praze a Skupiny ČEZ. Umělci, kteří do konce roku nepřesáhnou věk 33 let, mohou „poslat“ jedno dílo nebo jeden tematický soubor děl libovolného žánru či média, podmínkou ale je, aby byl vytvořen v posledních 3 letech - pro rok 2010 tedy od roku 2008. Vedle samotných umělců mohou nominace navrhovat i odborníci z oblasti výtvarného umění, i v tomto případě ale musí nominace zahrnovat přihlášku.

Za přihlášku je přitom považována dokumentace díla, nikoliv dílo samotné. Přesné specifikace, co musí zahrnovat, a další náležitosti jsou zveřejněny na stránkách Národní galerie (zde)

Díla vybraných finalistů budou vystavena ve Veletržním paláci v Národní galerii v Praze, vítěz navíc získá cenu ve výši 333 000 korun, a to formou kupní smlouvy na vítězné dílo, které tak zůstane v majetku Národní galerie jako součást jejích sbírek.

Poslední vítězkou Ceny 333 se stala Juliana Höschlová s videozáznamem Holka z cirkusu, předchozí ročníky si cenu odnesli Petr Bařinka, Marek Kvetán; první ročník Ceny odstartovala svým vítězstvím skupina Ztohoven. Práce hodnotí odborná porota z České republiky a Slovenska – v té loňské například zasedli vedle předsedy poroty Tomáše Vlčka, ředitele Sbírky moderního a současného umění Národní galerie, například umělci Jiří Černický a Petr Písařík, nebo kurátorky Karolina Dolanská a Rea Michalová.

Případné dotazy lze zaslat na e-maily smidmajerova@ngprague.cz  či dolanska@ngprague.cz