TZ: Karel Štědrý

Karel Štědrý / Štědrá malba / Galerie ad astra / Kuřim / 25. 5. - 26. 6. 2011 

Galerie ad astra

Karel Štědrý

Štědrá malba

V Galerii ad astra se poprvé představuje se svými obrazy mladý malíř Karel Štědrý. Štědrý se narodil v roce 1985 v Praze. V letech 2003 – 2010 studoval na pražské VŠUP v atelieru malby Stanislava Diviše. V současné době žije a pracuje v Praze.

Tato výstava představuje průřez autorovou tvorbou, která je na to, že teprve vloni ukončil studium, neuvěřitelně pestrá a obsáhlá. Obrazy vůbec nevyvolávají dojmem školních prací, působí obsahem i formou jako obrazy vyzrálého malíře. To se týká i nejstarších uvedených děl z roku 2003, tedy z roku nástupu Štědrého na VŠUP. Hned na začátku studia si vypracoval svůj nezaměnitelný a dobře rozpoznatelný rukopis s výraznou barevností a plastičností, kdy obraz jakoby vystupuje ven z plátna. Nejprve to byly stylizované figury, například tanečníci jeho oblíbeného breakdance, později přešel do polohy abstrakce a geometrie. Tato výstava je završena několika ukázkami jeho diplomové práce s názvem Nikdo negeometrický nechť nevstupuje!, kde reinterpretoval pomocí „modelíňácké“ stylizace geometrická schémata jako například Pythagorovu větu či různé vztahy geometrických útvarů. O své tvůrčí metodě autor říká: „Proces vzniku obrazu probíhá následujícím způsobem – nejdříve si zvolím geometrický vzorec, který mi slouží jako vodítko pro následně vytvořenou skicu. Zvolený geometrický vzorec si nejprve vymodeluju z dětské modelovací hmoty, vytvořený obrazec přenesu na papír, nafotím, foto upravím a hotovou skicu přenesu na obraz.“

Karel Štědrý byl výraznou malířskou osobností již od počátku jeho studia v ateliéru Stanislava Diviše. Není tedy divu, že byl velmi žádaným autorem do skupinových výstav, kterých se od roku 2002 zúčastnil už ke 40. Je členem malířských skupin Obr. a Clan.

Výstavu je možno shlédnout i na www.ad-astra.cz

Karel Štědrý – Štědrá malba

Galerie ad astra, Kuřim - zámek

25. května – 26. června

Otevřeno pátek, sobota, neděle 12 – 18 hod.

Vernisáž ve středu 25. května v 18 hod.

Výstavu uvede Martin Dostál