TZ: Ivan Ouhel

Ivan Ouhel: Objevený prostor /  Kolowratský palác, Na Příkopě 17 / Praha / 22. 10. – 29. 11. 2009

Zcela nově objevený nový výstavní prostor v samém centru Prahy slibuje od 22. října opravdu mimořádný zážitek. Nápaditě nasvícené nahrubo omítnuté zdivo a podlaha z litého betonu ve sklepeních Kolowratského paláce, Na Příkopě 17, Praha 1, jakoby už dlouho volaly po instalaci moderního umění. Prvním počinem v tomto směru zde bude právě otevíraná výstava předního představitele české moderní malířské školy Ivana Ouhela.

Výstava představuje zhruba čtyři desítky jeho nových děl, z nichž valná většina reflektuje autorovy dojmy z loňské návštěvy Indonésie. Vypovídají o tom nejen názvy jednotlivých děl, ale i lehce pozměněná barevnost a pojetí obrazového prostoru. Kromě pláten, čeká návštěvníky na výstavě několik pro autora nezvyklých instalací pozoruhodných skleněných figur. Celou výstavu vlastně otevírá skupina sedmi figur v životní velikosti již ve vstupní místnosti, kterou promyšlené nasvícení proměňuje mnohovrstevnatou stínohrou ve snový mnohoprostor. Ouhel tímto dílem zvláštním způsobem navazuje na svoje starší polofigury z konce sedmdesátých let, které jsou pak porůznu rozmístěny v dalších  sklepních místnostech Kolowratského paláce.

Inspirací Ouhelovy malby je krajina a příroda jako taková. Jeho díla nepojednávají klasickým krajinářským stylem panoramatické krajinné výseky, snaží se spíše postihnout dynamiku přírodního dění, jeho zrodu a proměn.

Dalším synonymem Ouhelovy malby jsou barvy. Vnímá je téměř jako živé bytosti, které je třeba naučit pospolu žít a existovat vedle sebe. Zabývá se otázkou, jak sousedství té či oné barvy ovlivní tu druhou, vzrušuje ho právě ono napětí mezi zdánlivě nesmiřitelnými barvami. Výstava je považována za jeden z vrcholů podzimní výstavní sezóny roku 2009.