Zlínský salon mladých se chýlí ke konci

8. 9. 2009Artalk Recenze

Zlínský salon mladých je trienále, které bylo letos KGVU uspořádala již popáté. Jsou na něm zastoupeni čeští a slovenští výtvarníci do třiceti let a to poměrem 2:1. Každý z umělců, které vybírá dvanáctičlenná česko – slovenská porota, zde prezentuje jediné dílo nebo soubor. Na Salonu je možné se setkat s etablovanými umělci, jako jsou finalisté Ceny Jindřicha Chalupeckého (Dominik Lang, Ondřej Brody, Evžen Šimera), s umělci, kteří na sebe již dříve výrazně upozornili (Jakub Nepraš, Tereza Vlčková), ale i s méně známými výtvarníky mladé generace.

V rámci Salonu jsou také udělovány dvě ceny. Cenu Václava Chada navrhuje česká výstavní porota a je určena pro výtvarníka, který své dílo představil v české sekci, Cena Igora Kalného je potom udělována výtvarníku slovenskému. Tyto ceny si letos odnesli Pavla Sceranková a Juraj Kollár, Zlínský salon mladých však představuje mnohem více zajímavých mladých autorů. Patří mezi ně například student VŠUP Prokop Bartoníček, který na Salonu promítá video s amatérskými fotografiemi mladých dívek pořízených většinou samotnými dívkami v domácím prostředí. Tyto snímky však divák nevidí, odkrývají se mu pouze v místech, kam posvítí speciálně upravenou baterkou. Kvalitní díla zde prezentují i Petra Herotová či Katarína Czikorová a další.

Možnost shlédnout jejich díla na zlínském Salonu se však chýlí ke konci, poslední příležitost mají návštěvníci v neděli 13. 9. Navíc ku příležitosti zakončení Salonu uspořádala Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na pátek 11. 9. 2009 speciální akci. Od 18 hodin zde v dadaistické kompozici Kurta Schwitterse vystoupí Pavel Novotný a Jaromír Typlt.

V. Zlínský salon mladých / KGVU: Dům umění / Zlín / 12. 5. – 13. 9. 2009