Mucha ve Vídni versus agorafobie v NG

17. 2. 2009Artalk Recenze

Ve Vídni toho ještě pořád nemají dost. Po davovém šílenství vyvolaném výstavou Goghových děl v Albertině je na ubohé uměnímilovné turisty nastražen Alfons Mucha v Dolním Belvederu.

Na tuto velkolepou výstavu slavného českého umělce byla zapůjčena díla z Galerie hlavního města Prahy, k vidění je i Slovanská epopej, která byla složitě transportována z Moravského Krumlova. Ještě že Milan Knížák je tak prozíravý a tvrdí, že na takové výstavy ať si lidé zajedou do Vídně. Přece to nemáme zapotřebí! Proboha, hlavně ne davy náv štěvníků. Vždyť budovám NG prázdné sály a nudící se kustodi tak sluší!

Takže zatímco  Albertina loni praskala ve švech a Londýnská Tate Modern se rozhodla přistavět další prostory, protože návštěvnost pět milionů lidí ročně předčila všechna jejich očekávání, Národní galerie v Praze se snaží na sebe co nejméně upozorňovat. Daří se jí to dobře, navštívit například Veletržní palác ve středu odpoledne je opravdu surrealistický zážitek. Prázdné sály, nikdy nespatřená umělecká díla, liduprázdná restaurace, pán v šatně, který se lačně vrhne na váš jediný opuštěný kabát.

Ještě, že se Muchy ujala Vídeň, mohl by nedejbože do jednoho z Knižákových "svatostánků" o ploše 13 500 m2 přilákat nějaké turisty...

Alfons Mucha, Dolní Belveder, Vídeň, 12. 2. - 1. 6. 2009