TZ: Druhá příroda

22. 11. 2008Artalk Infoservis

Amanita design - Zdeněk Daněk - Jakub Nepraš: Druhá příroda, Východočeská galerie v Pardubicích, 26. 11. - 22. 2. 2009

Druhá příroda. Pojem filozofický, potažmo sociologický (G. W. F. Hegel), označující ve svém původním smyslu lidskou kulturu obecně. Druhá příroda je tedy člověkem vytvořenou strukturou, v rámci níž se pohybujeme, kterou od chvíle vzniku zárodků naší civilizace spoluvytváříme a v rámci které se celý život učíme žít.

Druhá příroda je to, co nás odděluje od bytosti výhradně biologické, to, co přesahuje naše instinkty a smysly, nově i to, co nám umožňuje vstupovat do zcela nového světa „druhé přírody" našich snů a představ, a právě virtuální prostor je pro jejich 3D zhmotnění ideální platformou.

Druhá příroda je tématem o vztahu člověka a přírody, o všech rozporech a problémech z tohoto vztahu vycházejících, ale také o úctě, pokoře a o úžasu nad principem, ze kterého jsme vzešli a k němuž se zcela přirozeně stále vztahujeme.

Amanita design, Zdeněk Daněk a Jakub Nepraš hledají impulsy ve všech oblastech prvotní přírody, vycházejí z ní, inspirují se jejími podněty a při tvorbě „druhého světa", „druhé přírody" ji přetvářejí v novou podobu. Doufejme, že druhá příroda nakonec nebude tou jedinou upomínkou na svůj prvotní předobraz, že jednou nebude jedinou oázou prvotního zdroje, který člověk zničil z necitelnosti, hlouposti a neopodstatněného pocitu nadřazenosti. Jakub Dvorský /*1978/ a Václav Blín /*1975/ založili v roce 2003 studio Amanita design. Zabývají se tvorbou flashových animací, her a webových stránek. V roce 2004 vystoupilo studio Amanita design se svou flashovou hrou Samorost, s níž byl nominován na prestižní cenu Webby Award 2004. Pokračování hry - Samorost 2 tuto cenu získalo v roce 2007. Jakub Dvorský realizoval samotný koncept hry, Václav Blín vytvořil animované prostředí. Václav Blín se dále podílel na tvorbě internetových stránek: www.hraozemi.cz a tvoří se také v oblasti krátkého animovaného filmu. Na výstavě ve Východočeské galerii v Pardubicích bude představen mimo jiné inový společný projekt Amanita Design Machinarium - další ze série flashových her.

Tvorba Zdeňka Daňka /*1977/, přítele a vrstevníka Jakuba Dvorského a Václava Blína, je na rozdíl zaměřena převážně na malbu a kresbu. K jeho malířským cyklům například patří Zvířecí obrazy (z let 2000 - 2004) nebo Pozorování zvěře - Pardubicko (z roku 2002). V rámci výstavy Druhá příroda budou představena díla, zahrnující jak starší kolekce obrazů, tak autorovy nejnovější obrazy.

Jakub Nepraš /*1981/ na sebe výrazněji upozornil již svou diplomovou prací Kultura, za kterou byl oceněn na uznávaném mezinárodním uměleckém veletrhu ARTEFIERA ART FIRST v italské Bologni cenu Premio Euromobil 2007. Součástí této absolventské práce na AVU byla též tříminutová digitální videokoláž Babylonská rostlina, zobrazující současnou společnost v mikroorganických strukturách jakéhosi živého rostlinného organismu, který podle slov autora „vytváří podhoubí pro další přirozený vývoj lidského společenství". I toto dílo, oceněné v roce 2007 Essl Award, bude v rámci zmíněného výstavního projektu ve Východočeské galerii v Pardubicích k vidění.