Top5týdne 16. 5. 2017

Zahájení benátského Bienále, symbolické otevření Uměleckoprůmyslového muzea, výstavy ve Zlíně a v Brně (Zlínský salon a Kmeny 90), soutěž Máš umělecké střevo? a zahájení přezkumného řízení neprohlášení Transgasu kulturní památkou.

1/ Benátské Bienále

V sobotu začalo v Benátkách 57. Bienále s podtitulem Viva Arte Viva (hlavní kurátorkou je Christine Macel). Přehlídka se, jak vyplývá z titulu, zaměřuje na umění jako na tvořivou, svobodnou a ryze pozitivní lidskou činnost mající v dnešní době zvlášť zásadní význam. Česko má společný výstavní projekt se Slovenskem a prezentuje nás Jana Želibská (kurátorkou je Lucia Gregorová). Hlavní cenu Bienále – Zlatého lva – získala Němka Anne Imhof za svou instalaci prolínající několik uměleckých médií. Mezinárodní porota ocenila otevření zásadních otázek ohledně našeho času. Byly rozdány i další ceny – kupříkladu Stříbrného lva pro slibného mladého umělce získal Hassan Khan.

2/ Symbolické otevření UPM

Pražské Uměleckoprůmyslové muzeum bylo symbolicky otevřeno po dvouleté generální rekonstrukci. Do prozatím prázdné novorenesanční budovy se bude možné podívat o komentovaných prohlídkách ve dnech 18. – 20. května. V létě by měla být otevřena nová muzejní restaurace a obchod, na podzim knihovna a otevření prvních výstav se plánuje po 15. listopadu. Muzeum rekonstrukcí získalo řadu nových výstavních prostor umožňujících v daleko větší šíři prezentovat jeho bohaté sbírky.

3/ Zlínský salon a Kmeny 90

Minulý týden byly zahájeny dva velké výstavní projekty. Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně otevřela Nový zlínský salon s podtitulem Co je současný obraz? Prezentace současného českého umění vyvolala kritiku skupiny umělců a teoretiků, kteří požadují předčasné ukončení přehlídky. Důvodem je výrazný nepoměr v genderu vystavujících (na 34 mužů připadá pouze jedna žena). V Brně otevřela Moravská galerie výstavu Kmeny 90, kterou kurátorsky připravil Vladimir 518, konceptor stejnojmenné knihy. Vernisáž spojená s uzavřením Husovy ulice pro dopravu, koncerty a podobně navštívilo na 6 tisíc lidí.

4/ Máš umělecké střevo?

Vítězkami 8. ročníku soutěže určené pro studenty středních škol jsou Dorothea a Johana Hofmeisterové z pražského Gymnázia Jana Keplera. Vyhlášení výsledků proběhlo 12. května v Sukově síni Galerie Rudolfinum. Tématem letošního ročníku byly hranice – studenti měli za úkol zamyslet se nad smyslem a podobou hranic v době globalizace, ale také rostoucí tendencí vymezování národních rozlišností. Médium, technika i umělecký postup byl zcela libovolný. V čele odborné poroty stanul Richard Loskot, autorkou ceny je Pavla Sceranková.

5/ Přezkumné řízení u Transgasu

Ministr kultury Daniel Herman zahájil přezkumné řízení v případě neprohlášení budov někdejšího Transgasu v Praze za kulturní památku. Připomeňme, že budovy chce investor zbořit a nahradit novými kancelářskými stavbami. Proti tomu se zvedla řada protestů z řad odborné i laické veřejnosti považující stavby za výjimečná díla československé architektury 70. let 20. století. Dokud nebude přezkumné řízení ukončeno, je třeba se ke stavbám chovat jako ke kulturním památkám.


Foto: č. 1 - Logo benátského Bienále 2017; č. 2 - Budova Uměleckoprůmyslového muzea, Wikipedia commons (Michal Kmínek); č. 3 - Zahájení výstavy Kmeny 90 (foto František Ortmann); č. 4 - Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže Máš umělecké střevo (foto facebook soutěže); č. 5 - Transgas

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.