Lorem ipsum dolor

Změny v redakci Artalku

3. 1. 2024Artalk , Anežka BartlováInfoservis

Za celou redakci přeji všem čtenářkám i čtenářům, přispěvatelkám i přispěvatelům Artalku vše dobré do roku 2024. Nový rok přinesl ale změny i do naší redakce. Po sedmi letech v redakci odchází Anna Remešová a na její místo přichází Helena Todorová, již jsme vybrali na základě konkurzu.

Anna začínala v Artalku jako kolegyně Kláry Pelouškové, s níž se znaly ze studií Katedry teorie a dějin umění UMPRUM, kde obě studovaly. Na počátku roku 2019 pak Klára předala vedení časopisu Anně, která jej vedla další tři roky v těžkých časech covidové pandemie. Za tu dobu se nicméně Artalk rozrostl i o další pozice a rozvíjel se navzdory nepříznivým vnějším okolnostem. Anna také pokračovala ve vydávání Artalk Revue, iniciovala a realizovala natočení dvou sérií podcastu Továrna na kulturu. Podílela se na organizaci a realizaci mnoha diskusí i letošních oslav 15 let české redakce Artalku. Daleko intenzivněji se pod jejím šéfredaktorstvím propojily obě redakce – slovenská a česká. Mimo to Anna také podala nespočet grantových žádostí, jejich následných vyúčtování, závěrečných zpráv a podílela se na mnoha dalších nezáživných administrativních povinnostech. Za svého působení v redakci Artalku zvládla při vší náročné agendě napsat také 83 článků, rozhovorů a zpráv a já doufám, že k nim budou přibývat další.

Anně přeju, aby se jí dařilo ve všem, co bude nadále dělat, ať už se to týká umění, angažmá v boji za lepší pracovní podmínky v kultuře nebo proti těžbě lithia na Cínovci, či komunitních aktivit kolem děčínského projektu sociálního družstva Racek. Nadále se chce věnovat také svému doktorskému studiu na Katedře teorie a dějin umění Akademie výtvarných umění v Praze. S Annou se tedy loučíme (i když určitě ne úplně) a přejeme jí co nejvíce odpočinku od uzávěrek, deadlinů, editování a podobných radostí.

Výběrové řízení, které probíhalo na podzim, nás velmi mile překvapilo tím, že zájem pracovat v Artalku projevilo 26 uchazeček a uchazečů. Vybrat z nich jen jedno jméno bylo náročné a všem moc děkujeme za přihlášky i zajímavé pohovory. Jsem ráda, že mohu přivítat v týmu právě Helenu Todorovou, která k nám již několik textů v průběhu minulého roku napsala, a doufám, že se nám bude dobře spolupracovat.

Helena je absolventkou magisterského programu dějin umění na Masarykově univerzitě v Brně, vystudovala uměnovědná studia a francouzský jazyk a literaturu tamtéž, v současnosti studuje teorii a dějiny moderního a současného umění na UMPRUM. Absolvovala zahraniční stáž v Paříži.

Zajímá se o různé formy současného volného umění, zejména o médium malby, ale také o interdisciplinární přesahy a o propojení výtvarného umění s filozofií. Publikovala texty na webu ČT art, přispěla esejemi do odborných periodik, jako je CEDIT či Kontexty, byla redaktorkou v kulturním měsíčníku Artikl. Pracovala pro FaVU VUT, předtím byla součástí týmu ve Vašulka Kitchen Brno a v platformě pro performativní umění Terén. Kurátorsky se podílela na výstavě Společně a potají v Galerii Off Format v Brně. Na podzim roku 2023 získala čestné uznání poroty Ceny Věry Jirousové v kategorii mladých a začínajících kritiků a kritiček umění.

Změnou v týmu tak uzavíráme rok, kdy jsme spustili nový web a oslavili společně s vámi 15 let české redakce a 10 let plných aktivit slovenské redakce Artalku. Osobně si přeji, aby rok 2024 byl trochu klidnější, abychom všichni – včetně našich přispěvatelek a přispěvatelů – načerpali síly, které jsou (vedle stabilních finančních podmínek, které si pro Artalk přeju neméně) pro reflektování současného umění určitě potřeba.

Foto: Michaela Prablesková
Pozn.: Na fotografii bohužel chybí z důvodu nemoci Maja Štefančíková, šéfredaktorka slovenské redakce Artalku, a Kateřina Pražáková, která se stará o PR.


Anežka Bartlová | Anežka Bartlová (*1988) je šéfredaktorkou Artalku. Vystudovala Dějiny umění na FF UK a UMPRUM a doktorát získala na KTDU Akademie výtvarných umění v Praze. Je editorkou knihy Manuál monumentu (UMPRUM, 2016). Podílela se na běhu INI Gallery a Ceny Věry Jirousové (2014–2016). V letech 2016 až 2019 byla interní redaktorkou časopisu Art+Antiques, 2018–2022 pracovala v redakci akademického časopisu Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny. Anežka Bartlová je členkou Spolku Skutek, solidární platformy pro komunikaci uvnitř i vně umělecké scény, členkou Feministických (uměleckých) institucí a iniciativy Nadšením nájem nezaplatíš.