Požár v centru Banské Štiavnice zasáhl i kulturní instituce a jejich sbírky

V sobotu zasáhl historické centrum Banské Štiavnice rozsáhlý požár, který výrazně poškodil sedm budov. Poničena byla například budova s mineralogickou sbírkou Slovenského banského múzea a vyhořelo kulturní centrum Eleuzína.

Požár se v sobotu rozšířil z domu, ve kterém se nachází turistická atrakce „Banka lásky“. Příčina požáru není dosud jasná, pravděpodobně se jednalo o zkrat elektrického vedení. „S ohněm bojovali profesionální i dobrovolní hasiči, zasahovali vojáci, dobrovolníci, zaměstnanci samosprávy, Červený kříž a další složky,“ uvedla tisková mluvčí Ministerstva vnitra SR Zuzana Eliášová. Hasiči zpočátku bojovali s nedostatkem vody, který zbrzdil hasicí práce.

Výrazně zasaženy byly okolní budovy, na které se požár šířil, jako Marínin dom, Základná umělecká škola, kulturní centrum Eleuzína, restaurace a obytný dům. Ale rovněž kulturní instituce Galéria Jozefa Kollára, Slovenský banský archív, Slovenské banské múzeum a budova s mineralogickou expozicí muzea, tzv. Berggericht, která se nacházela v bezprostřední blízkosti ohniska požáru. Ministerstvo životného prostredia SR na svých sociálních sítích o víkendu informovalo, že právě Berggericht je jednou z nejvíce zasažených budov. Ohrožena je samotná statika a s největší pravděpodobností bude třeba odstranit torzo střešní konstrukce, která na mnoha místech spadla do vlastní budovy. Podle Denníku N nebyla samotná mineralogická sbírka muzea poničena.

Ředitelka muzea Zuzana Denková ještě před příchodem obraných složek svolala pracovníky muzea a dobrovolníky, se kterými se podařilo z hlavní budovy odnést umělecká díla. Díla byla vynesena i z Galérie Jozefa Kollára na Námestie svätej Trojice. Rozsáhlejším škodám pravděpodobně unikl Slovenský banský archív, který sídlí rovněž nedaleko náměstí. Jeho ředitel Peter Konečný potvrdil, že se sbírkové předměty a vzácné dokumenty podařilo přemístit do ohnivzdorného křídla objektu. Oheň se sice dostal do části krovu, ale podařilo se jej uhasit. Právě přes střechy se pravděpodobně požár posílený větrem šířil. U většiny zasažených budov shořely krovy a často i cenné vyřezávané renesanční stropy v jednotlivých městských domech. Jeden z nejcennějších krovů se podle Michal Hrčka, člena stavební komise MSÚ Banská Štiavnica, nacházel v budově, kde dnes sídlí základní umělecká škola.

Ta se má nyní přestěhovat z historické budovy zasažené požárem do prostoru bývalého generálního ředitelství Slovenského vodohospodárského podniku, uvedl ministr životního prostředí Ján Budaj. Budova měla být přitom zařazena do správy Banského múzea, které zde mělo prezentovat mimo jiné vzácné Mikovíniho mapy zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. „V každom prípade v tejto chvíli potrebuje Banská Štiavnica, aby sa deti, ktoré chodili do umeleckej školy, a mobiliár mali kde uchýlit,“ uvedl ministr Budaj. Umělecká škola by v novém prostoru měla zůstat, než se zrekonstruuje původní historická budova.

Podle webu aktuality.sk do města brzy po rozšíření požáru přijel i ministr obrany Jaroslav Naď a premiér Eduard Heger, kteří se od víkendu snaží situaci řešit v kooperaci s primátorkou města Babiakovou. V současnosti probíhá především likvidace a kalkulace škod. „Robia sa všetky opatrenia na to, aby všetky tieto škodlivé následky ničivého požiaru sme v čo najkratšej době odstranili,“ uvedla Babiaková. Na úterý 21. března byla svolána tisková konference v Banskej Štiavnici, na které vystoupí ministryně kultury Natália Milanová a Mária Bohumelová z Múzejnej a galerijnej rady. Ministryně zároveň na úterý svolala zasedání této rady, která má tematizovat aktuální situaci po požáru historických budov v centru města a odborné kroky, které budou po požáru následovat. Speciální zasedání vlády k situaci v Banské Štiavnici by se mělo konat za dva týdny a projednat výši prostředků vyčleněných na obnovu města. Ministr Ján Budaj pro Webnoviny uvedl, že pro město připraví celý „balíček opatření“. Předběžné odhady škod uvádějí částku okolo 242 milionů korun (10 mil. eur).

Podle Denníku N nebyly státní budovy Slovenského banského múzea a Galérie Jozefa Kollára pojištěné a stát bude požadovat škodu od původců požáru, kteří pojištěni byli. Současná situace zároveň vyvolala vlnu solidarity. Na portálu Donio se k dnešnímu dni vybralo na podporu Banské Štiavnice přes 80 tisíc euro. O podporu na Doniu žádá i kulturní centrum Eleuzína, které sloužilo jako zázemí pro divadlo Kosmopol a v minulosti uspořádalo řadu přednášek, debat a workshopů. Sídlilo v nově zrekonstruovaném historickém domě na náměstí, který byl rovněž silně poškozený požárem. Podporu nabídl slovenské ministryni kultury i český ministr kultury Martin Baxa, a to především formou odborné konzultace a kapacit. O finanční pomoci na obnovu historického centra v pondělí 20. března jednal i Magistrát hlavního města Prahy. Primátorka Banské Štiavnice Babiaková věří, že se prostředky podaří získat i z Evropské unie. Město je od roku 1993 zapsáno na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.


Foto: Donio

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.