Louvre snižuje denní limit počtu návštěvníků

Ředitelka Louvru v minulém týdnu ohlásila snížení denního limitu počtu návštěvníků na 30 000 ze stávajících 45 000. Tento krok se tak zařadí k aktivitám usilujícím o omezení overturismu v tradičně nejnavštěvovanějších světových lokalitách.

Návštěvnictvo v Louvre. Foto: Unsplash

Ředitelka muzea Louvre Laurence des Cars v rozhovoru pro Le Journal des Arts minulý týden oznámila, že v roce 2023 plánuje snížit denní limit počtu návštěvníků na 30 000, tedy o 15 000 oproti současnému stavu. Toto omezení by tak mělo v roce 2023 muzeu zajistit návštěvnost mezi 7,5 a 8 miliony vstupů, což odpovídá (s výjimkou pandemických let) situaci před zhruba 17 lety. Des Cars své rozhodnutí odůvodnila tím, že by plánovaná změna měla z návštěvy muzea opět učinit „příjemný zážitek, a to zejména pro ty, kdo muzeum navštíví poprvé, což představuje zhruba 60 % všech návštěvníků.“ Zároveň uvedla, že ačkoli už její předchůdce na ředitelském postu zavedl jistá opatření ke zlepšení návštěvnických podmínek, její rozhodnutí omezit počet denních vstupů bere v potaz nejen potřeby turistů, ale také pracovníků a pracovnic Louvru. Po svém zvolení v roce 2021 Des Cars rovněž uvedla, že by během vedení muzea chtěla docílit prodloužení otvírací doby o jednu hodinu, a to jak s cílem více rozložit návštěvnost, tak také přilákat do Louvru více místních obyvatel.

Louvre s nadměrnou návštěvností bojuje už od konce 90. let, kdy jím prošlo přes 5 milionů lidí. V posledních předpandemických letech se toto číslo vyšplhalo až k 10 milionům. Přeplněnost muzea se odráží v dlouhých frontách, které turisté obvykle musí vystát před zhlédnutím těch nejznámějších děl v čele s Da Vinciho Monou Lisou. V minulosti vedla ale také k ne zcela ojedinělým stávkám muzejních zaměstnanců a zaměstnankyň, kteří odkazovali mimo jiné na „bezprecedentní zhoršení pracovních podmínek“, jimž čelili uprostřed rekordních davů turistů.

V roce 2018 dosáhl Louvre historicky největší návštěvnosti 10,2 milionu vstupů, a stal se tak vůbec nejnavštěvovanějším muzeem umění na světě. Jak uvedl tehdejší ředitel muzea Jean-Luc Martinez, rekordní počet vydaných vstupenek byl zapříčiněný mimo jiné hudebním klipem Beyoncé a Jay-Z, který se odehrává v prostorách Louvru a figuruje v něm řada známých děl. Video do konce roku 2018 zaznamenalo více než 150 milionů zhlédnutí (nyní jeho sledovanost dosahuje bezmála 270 milionů zhlédnutí) a muzeum v reakci na něj publikovalo speciálního průvodce, který se setkal s velmi pozitivním návštěvnickým ohlasem.

Tento radikální nárůst počtu návštěvníků pomohl zafinancovat rozsáhlé opravy zázemí Louvru a také nový online rezervační systém. Je tedy otázkou, jak omezení denního počtu návštěvníků zasáhne do rozpočtu Louvru, jenž se pohybuje kolem 200 milionů eur a z nějž příjmy z prodeje vstupenek obvykle představují jednu třetinu. Zhruba polovina rozpočtu je dotovaná státem. V letech ovlivněných pandemickými opatřeními se návštěvnost muzea výrazně propadla, v roce 2022 se opět vyšplhala téměř k 8 milionům návštěvníků. Podle serveru The Art Newspaper se podíl státu na financování instituce v následujícím roce navýší, avšak jen do té míry, která pokryje rostoucí výdaje na elektrickou energii.

Omezení denní návštěvnosti je jedním z řešení, ke kterým se evropská města v současné době uchylují ve snaze zabránit overturismu v návštěvnicky atraktivních lokalitách. Řadu systematických opatření v posledních letech postupně přijímá například Amsterdam. Největší pozornost v poslední době v tomto ohledu pak vzbudily Benátky, jejichž představenstvo v létě minulého roku oznámilo rozhodnutí vedoucí k omezení turismu ve městě prostřednictvím rezervačního systému a zavedení denního turistického vstupného. Budoucí návštěvníci se tak budou muset před příjezdem do města registrovat do volných kapacit a zaplatit poplatek v rozmezí od 3 do 10 eur za den. Podle deníku The New York Times bude toto opatření rozšiřovat již existující kontroverzní monitorovací strategie zavedené ve městě v roce 2021, které evidují data o návštěvnících prostřednictvím geolokace v telefonech. Nový rezervační systém měl původně vejít v platnost 16. ledna 2023, v listopadu 2022 ale město uvedlo, že se jeho zavedení opozdí minimálně o půl roku, a to kvůli právním, politickým i technickým překážkám, které zavedení takto komplexního opatření znesnadňují.

Veronika Tvrzníková | Narozena 1990, absolvovala magisterské studium oboru Dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Aktuálně je na volné noze, pracuje pro Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, zajímá se o současné umění, příležitostně píše a překládá.