TZ: Performance “For the russian wives”

TZ: Performance “For the russian wives” / Денацифікація / Kateryna Mamchur

Foto: Josef Rabara

„Denacifikace“ je Putinův otevřený vzkaz světu vyjadřující touhu zničit a vyhladit národ. K dnešnímu dni se opakovaně prokázalo, že aktivity Ruska namířené proti ukrajinskému obyvatelstvu jsou genocida. Jednou z metod, jak tohoto cíle dosáhnout, je znásilnění jako způsob, jak zastavit demografický růst v Ukrajině.

V Ukrajině je nahlášeno mnoho případů sexuálního násilí spáchaného na obyvatelích Ukrajiny, zejména na ženách a dívkách. Nejkřiklavější příklady těchto zločinů spatřil svět po osvobození měst jako Buča, Irpiň, Hostomel... Nikdo však neví, kolik dalších případů se právě teď odehrává na okupovaných územích Ukrajiny. Oficiální prohlášení jsou jen špičkou ledovce, protože ne všechny oběti jsou ochotny o znásilnění veřejně mluvit a na okupovaných územích je to navíc nemožné.

Ruští vojáci znásilňují Ukrajinky a dělají to tak brutálně, aby žena v budoucnu nechtěla rodit, nebo toho nebyla fyzicky schopná kvůli utrpěným zraněním. Znásilňování se stává podívanou pro veřejnost. Čím více lidí tato zvěrstva vidí, tím jsou okupanti spokojenější a cítí se většími.

Znásilňování je tedy masovou zbraní ruských vojáků. A je to také zbraň jejich manželek, které schvalují činy svých mužů. V jednom ze slavných telefonických rozhovorů s manželem-agresorem jeho žena řekla: „Klidně znásilňuj ukrajinské baby, ale neříkej mi o tom. Rozumíš? Máš to dovolené, ale používej ochranu".

V dalším zachyceném telefonickém rozhovoru bavil agresor svou ženu tím, že „…tady tři tankisté znásilnili šestnáctiletou dívku…“. A jak je z rozhovoru zřejmé, jeho ženu to docela pobavilo.

Letos na jaře bylo 20 kilometrů od Kyjeva u dálnice pod přikrývkou nalezeno 4-5 nahých těl mrtvých žen, které ruští barbaři naházeli na hromadu na pneumatiky a pokusili se je spálit přímo u silnice. Jaké zločiny na těchto ženách se snažili skrýt???

A zároveň „starostliví“ násilníci kradou dárky pro své milované „polovičky“. Kromě domácích spotřebičů a koberců posílají vojáci domů i soukromé věci, jako obnošené spodní prádlo, prsteny a kosmetiku. Zajímalo by mě, jestli to prádlo patřilo ženám, které znásilnili??? Nosí nyní manželky ruských agresorů prsteny ukrajinských dívek, které byly sexuálně zneužívány??? Používají kosmetiku, kterou předtím používaly oběti???

„No, ber, ber, Andreji. Pober vše, co můžeš“- podporuje manžela jeho manželka „vysoké morálky“.

Performance “For the Russian wives” (Pro ruské manželky) reflektuje bezpočet zločinů způsobených ruským národem a je věnována právě manželkám ruských vojáků, kteří se neštítí ani cizího spodního prádla a nestydí se projevovat svou nenávist k Ukrajincům obecně, zejména však vůči ženám a dětem. "Klidně bych jim uřízla kundy, vyřezala jim hvězdičky na zádech... prostě ty Ukrajince nesnáším, Vovko, zkrátka je nenávidím..."

Jsem tedy v rámci své performance připravena dobrovolně si svléknout své osobní věci, včetně kalhotek a prstenu, a předat je manželkám ruských vojáků s heslem: „Tady jsou moje věci, dávám je dobrovolně, jen se nedotýkejte našich žen!" Vyzývám všechny ženy, aby se k této performanci připojily.

Pokud se chcete do projektu zapojit a zúčastnit se performance, napište prosím Kate Mamchur do soukromých zpráv, přidá vás do chatu. K účasti na performanci budete potřebovat speciální dress code: šaty nebo sukně v bílé nebo šedé barvě. Mělo by to být takové oblečení, ve kterém byste se mohli vdávat. Potřebujete také kalhotky, které si svléknete a necháte na místě vystoupení. V ideálním případě by kalhotky měly být bílé a krajkové, ale není to nutné. Pokud máte v den performance menstruaci, umělkyně vám doporučuje, abyste nepoužívali prostředky osobní hygieny a dovolili vaší krvi kontaminovat prádlo, které při performanci používáte. Můžete to však zcela svobodně nedělat, pokud nechcete.

A poslední věc, kterou potřebujete, je prsten a lístek s nápisem „Pro ruské manželky“. Prsten by měl připomínat snubní prsten, ale může být plastový, jako dětské hračky nebo šperky. Veškeré podrobnosti probereme přímo s účastnicemi performance na chatu.

Performance je součástí programu Artists-in-Residence v MeetFactory a součástí programu "Artists In Need" v Artivist Labe.

Kateryna Mamčur / Kate Mamchur se narodila v roce 1990 v ukrajinském městě Melitopol. Vysokoškolský titul obdržela na Fakultě ukrajinské a cizí filologie, výtvarných umění a designu Dniperské národní univerzity Olese Hončara. Jistou dobu také studovala obor Ilustrace na Uměleckoprůmyslové škole Projector v Kyjevě. Momentálně se zaměřuje na performance a ilustraci. Performativní umění studuje od roku 2017.

V rámci vlastní tvorby experimentuje s transparencí a neviditelností. Využívá materiály, jako je voda a polyetylen, zabývá se soužitím v městském prostoru a zkoumá dopady měst nebo míst obecně na performativní činnost. Pracuje s koncepty těla jako materiálu v umění, feminismu, umění chůze, městského plánování a souvisejícími tématy. K účasti na skupinových performance zve i další performery.

Rezidence "Artist in need" vznikla v rámci platformy Akademie výtvarných umění pro Ukrajinu ve spolupráci s Institut umění - Divadelní ústav, Artivist Labem a MeetFactory . Naší společnou snahou je pomoci profesionálním umělcům a umělkyním, kteří prchají z války. Chceme jim poskytnout pracovní místo, ateliér a ubytování po dobu alespoň tří měsíců a zajistit jim tak minimální životní jistotu.

Youtube: https://youtu.be/O2QbGlWQ_IY