TZ: Anna Boček Ronovská v Hollarově galerii v Muzeu Šumperk

Anna Boček Ronovská / Neverending story / Hollarova galerie / Muzeum Šumperk / 11. 2. – 3. 4. 2022

Výstava v Hollarově galerii Muzea Šumperk nabídne všem milovníkům výtvarného umění průhled do dosavadního díla šumperské rodačky Anny Boček Ronovské (*1975), rozené Doruškové, která vedle své volné tvorby působí jako pedagog na Katedře výtvarné výchovy Pedagogické fakulty UP v Olomouci a v Ateliéru grafického designu a multimédií Fakulty informatiky MU v Brně.

Autorčiným hlavním vyjadřovacím jazykem je kresba, nicméně výsledky svého tvůrčího procesu interpretuje rovněž prostřednictvím grafiky či performancí.

„Kresba je činností, která je pro mě životní potřeba (potřeba, jako je jídlo a spánek) a má vyživovací i meditativní účinky. Pozorování světa se tím tříbí a citlivost percepce se zvyšuje. Percepce a schopnost otevřeného vnímání reality je asi jedna z mála věcí, která nás dokáže obohatit dlouhodobě a má smysl. Jak ovšem tyto zážitky a zkušenosti sdílet? To je asi jeden z klíčových faktorů, kterými se člověk v tvorbě zabývá. Nejen poznatelnost světa v jejím epistemologickém smyslu, ale i problém předání ostatním a jeho transformace v jakoukoliv formu samozřejmě proces deformuje, ale zároveň obohacuje. Vybrané médium je pak rozhodující pro výslednou podobu díla. Odvěký osvědčený model mozek–ruka jako nejkratší a nejrychlejší cesta je ovšem možno obohatit o zapojení stroje (fotoaparátu, počítače a jiných médií),“ vysvětluje Anna Boček Ronovská.

V šumperském muzeu budou představeny její umělecké práce z posledních let, především nejnovější projekt, v němž formát vyjadřuje nekonečné plátno displeje mobilu, umožňující „scrollovat“ printscreeny donekonečna nahoru i dolů, a autorka tak vytváří deníkový záznam, který může pokračovat neomezeně dál, jako linie obyčejných událostí a věcí.

Ve své tvorbě zkoumá také možnosti integrace těla, hlasu i výtvarného projevu, věnuje se propojování výtvarné edukace s jinými (např. technickými) obory a nevyhýbá se ani otázce mateřství či situaci ženy v různých rolích a obdobích života.