TZ: 18 FPS v Jan Čejka Gallery

Alena Anderlová, Dalibor David, Igor Grimmich, Jan Heres, Eva Hérová, Vojtěch Hrubant, David Kolovratník, Matěj Lipavský, Tomáš Predka, Ondřej Roubík, Tomáš Skála, Lukáš Slavický, Leoš Suchan, Jakub Sýkora, Pavel Šmíd, Karolína Šulcová, Filip Švehla, Alena Vršanská / 18 FPS / Jan Čejka Gallery / Kampus Hybernská / Praha / 22. 2. 22 – 27. 4. 22

Filmový průmysl je plný výtvarných umělců, kteří dělají neviditelnou práci. Díky nim se lze vžít do fantazijního světa, sci-fi nebo doby minulé. Co když se ale role otočí a film se stane pro výtvarné umělce předlohou? Takto film zpracovat dostalo za úkol 18 malířů. Ti svá díla představí v Jan Čejka Gallery během jarní výstavy, která se bude odvíjet od promítacího programu v kinech.

Galerie tím oslaví čtyři roky své existence, a tak mezi oslovenými autory jsou převážně jména, se kterými galerie spolupracovala již v minulosti. Najdeme mezi nimi mladé tvůrce, ale nechybí ani etablovaní autoři. „Od výstavy si slibuji rozličné pojetí stříbrného plátna. Mezi autory jsou figuralisté, obecně realističtí malíři, ale i krajináři nebo dokonce zástupci abstraktního umění,“ říká k výstavě galerista Jan Čejka. Dodává pak, že nechal autorům volnou ruku, z praktických důvodů jen předem stanovil orientační velikost děl.

Výstava podle galeristy může být i zajímavým řešením pro jiné menší galerie, jak v nich uspořádat větší skupinovou výstavu. „Naše galerijní prostory jsou ideální k představení jednoho, dvou jmen. Abychom tedy mohli uvést autorů rovnou osmnáct, museli jsme vymyslet originální způsob, jak všechna díla ukázat. Inspirovali jsme se nakonec u programů kin“, což podle Jana Čejky znamená, že se předem stanoví, kdy a jaké dílo bude k vidění. „K výstavě připravujeme s nadsázkou program promítání, který bude uvedený na stránkách i sociálních sítích a bude z něho patrné, kdy jaké dílo plánujeme umístit do galerijní niky.“ V případě zájmu ale galerista prý rád umístí návštěvníkům do niky i díla ostatních autorů.

Výstavu bude možné navštívit v Kampusu Hybernská od 22. února do 27. dubna a chystá se k ní doprovodný program ať už v podobě autorských setkání nebo přednášek z filmového prostředí. Galerie je otevřená vždy v podvečer od pondělí do středy nebo po předchozí domluvě.