Uloupené sochy z Palmýry se vrátily zpět do Sýrie

Díky úsilí Organizace spojených národů a Švýcarska se minulý týden vrátily tři uloupené starověké sochy z Palmýry zpět do Sýrie. Dva pohřební reliéfy a socha hlavy kněze byly od roku 2017 vystaveny v Musée d’art et d’histoire v Ženevě, kde přibližovaly osud uměleckých předmětů v Sýrii a na Blízkém východě uloupených během válečných konfliktů, informuje ve zprávě ze světa Petra Lexová.

Jeden z uloupených pohřebních reliéfů navrácených do Sýrie. Zdroj: © MAH, Foto: F. Bevilacqua

Předpokládá se, že sochy byly ze Sýrie odvezeny v letech 2009–2010 před vypuknutím občanské války. V roce 2013 je náhodně objevila celní stráž v Ženevě spolu s dalšími ukradenými artefakty z Libye a Jemenu. Tři zmíněné artefakty byly později identifikovány jako součást starověkého města Palmýra v dnešní Sýrii. Je pravděpodobné, že sochy vznikly ve 2. nebo 3. století př. n. l., nejspíše za vlády královny Zenobie, kdy byla Palmýra významným obchodním městem.

Jedna z plastik zobrazuje hlavu kněze v slavnostním rouchu. Další dvě sochy jsou pohřební reliéfy zobrazující muže a ženu v doprovodu zvířete. Sochy byly od roku 2017 vystavené v Musée d’art et d’histoire v Ženevě, které se snažilo zvýšit povědomí o jejich krádeži a škodách způsobených nezákonným obchodem se starožitnostmi. V minulém roce syrská vláda požádala o navrácení předmětů u tribunálu pořádaného Organizací spojených národů a minulý týden byla repatriace předmětů oficiálně schválena. (více zde)

Palmýra byla zapsána na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1980 a na seznamu světového dědictví v ohrožení je od roku 2013. V roce 2015 město utrpělo velké škody během drancování a systematického ničení památek vojáky ISIS. (více zde) Ti ničili především předislámské artefakty v rámci kulturní genocidy a prodávali důležité historické artefakty na černém trhu, aby financovali své válečné operace. Návrat těchto artefaktů z Palmýry představuje jeden z prvních kroků k uzdravení ran z těchto obrovských ztrát.

Petra Lexová | Vystudovala dějiny umění a učitelství výtvarné výchovy. Věnuje se výzkumu středoevropského sochařství 60. a 70. let a architektuře. V současné době je doktorandkou na Semináři dějin umění MU v Brně a přednáší na Ústavu věd o umění a kultuře FF JU v Českých Budějovicích.