TZ: Národní cena za studentský design oslavila třicetileté výročí

14. 12. 2020Artalk Infoservis

Národní cena za studentský design oslavila třicáté výročí / Praha / 13. 12. 2020

Poprvé byla vyhlášena Design Cabinetem CZ v roce 2008. Navazuje však na soutěž, kterou organizovalo od roku 1991 do roku 2007 Design centrum České republiky. Mladí designéři všech typů škol soutěžili o Národní cenu za studentský design a o ocenění Vynikající studentský design a Dobrý studentský design.

V roce 2012 se soutěž stala mezinárodní. Další změna nastala v roce 2014, kdy se rozdělila na dvě části – na obory patřící pod oblast vizuální komunikace a oblast 3D designu. Soutěží nezávisle na sobě v bienálovém rytmu. Rok 2020 patřil pracím v široké škále vizuální komunikace. V roce 2021 budou soutěžit studentské práce v oborech 3D designu.

Vyhlašovatelem letošního ročníku soutěže jsou Design Cabinet CZ, z. s., nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015.

Do ročníku 2020 se přihlásilo 142 autorů a dva kolektivy se 135 pracemi z 10 univerzit a vysokých škol a 10 vyšších odborných škol a středních odborných škol.

Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: mezinárodní univerzitní porota byla složena z pedagogů univerzit a vysokých škol, národní středoškolská porota z pedagogů středních a vyšších odborných škol a mezinárodní odborná porota byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a nejlepších profesionálních grafických designérů ČR a zahraničí. Celkem hodnotilo studentské práce 28 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, grafických designérů, expertů a kurátorů designu.

Poroty nominovaly v několikakolovém anonymním hodnocení k ocenění 72 prací. Jedna získala Národní cenu za studentský design 2020 *GRAND, jedna Národní cenu za studentský design 2020 * JUNIOR, osm ocenění Excelentní studentský design 2020 a deset cenu Dobrý studentský design 2020.

Vítěz mezinárodní soutěže o Národní cenu za studentský design 2020 *GRAND Jan Buble z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze získává cenu Českých center (letenku a týdenní rezidenční pobyt v některé z evropských metropolí se sídlem Českých center), pobyt v letním ArtCampu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, knihu z produkce nakladatelství Albatros Media, a. s., roční předplatné časopisu Font a Brand & Stories a právo užívat značku Národní cena za studentský design 2020 *GRAND.

Vítězka Národní ceny za studentský design 2020 *JUNIOR Alžběta Müllerová z MICHAEL - Střední školy a Vyšší odborné školy reklamní a umělecké tvorby, s. r. o. obdržela pobyt v ArtCampu Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, knihu z produkce nakladatelství Albatros Media, a. s., roční předplatné časopisů Font a Brand & Stories a právo užívat značku Národní cena za studentský design 2020 *JUNIOR.

Zvláštní ceny udělují v soutěži děkani a rektoři vzdělávacích institucí, profesionální sdružení, muzea a odborné časopisy. Cenu Design Exit udělil Silvii Klúčovské z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem (30 000 Kč), studenti Adrián Gubrica ze Súkromnej školy umeleckého priemyslu animovanej tvorby Bratislava, Bat Sharah Katz z HIT Holon Institute of Technology v Izraeli, Jie Li z East China Normal University a Adrián Gubrica z Fakulty multimediálních komunikací UTB ve Zlíně získali Ceny děkana Fakulty designu a umění ZČU v Plzni (každý po 10 000 Kč).

Rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze udělil svou cenu v roce 2020 poprvé, a to Karolíně Čaplové z Fakulty designu a umění ZČU v Plzni (20 000 Kč). Nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH udělila kolektivu autorů holandské Gerrit Rietveld Academie svou cenu roce 2020 rovněž poprvé.

Tereza Janáková z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem získala Cenu Uměleckoprůmyslového musea v Praze (odkoupení vybraného exponátu do muzejních sbírek za přiměřenou cenu). Jan Němec z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické, Hellichova, Praha obdržel Cenu Společnosti přátel Uměleckoprůmyslového musea (5 000 Kč). Asociace užité grafiky a grafického designu udělila zvláštní cenu Janě Babické, Katrin Bittnerové a Martině Shořovské (ve výši 3 000 Kč).

Nakladatelství Albatros Media, a. s. vybralo k vydání knihu Evy Bartošové z Fakulty designu a uměni ZČU v Plzni. Mimo to odmění knihami ze své produkce vítěze národních cen a nositele ocenění excelentních designů a dobrých designů. Další profesionální ocenění udělilo Silvii Klúčovské brněnské studio ATAK Design (dvoutýdenní placenou stáž ve studiu a knihu Kobobook).

Cenu kurátorů *GRAND si odnesla Aneta Chmelová z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, Cenu kurátorů *JUNIOR získal Marko Horáček z Vyšší odborné školy textilních řemesel a Střední umělecké školy textilních řemesel, Praha 1. Cenu veřejnosti *GRAND získala Karolína Čaplová z Fakulty designu a umění ZČU v Plzni, Cenu veřejnosti *JUNIOR Denisa Salontayová z Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické, Hellichova, Praha.

Soutěž a výstavy mohly proběhnout díky finanční podpoře Nadace Jablotron a Českých center a materiálové podpoře firem Česká centra, ATAK Design, Albatros Media a. s., Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, nadace SUTNAR – NADACE RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH, DEPO2015 a Design Cabinet CZ.

Grafický vizuální styl soutěže a katalogu vytvořil student Jakub Heyduk z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Slavnostní vyhlášení soutěže proběhlo 4. 12. 2020 od 15 hodin prostřednictvím streampoint studia a je k vidění na https://vimeo.com/484347379

Se soutěží je spojená výstava Nový (z)boží! Ta byla podstavena v plzeňském kreativním prostoru DEPO2015, nasnímána a přístupná na

https://app.cloudpano.com/tours/caLuD8AFPf . Další podoba výstavy je představena na Nový (z)boží! 2020 (indihu.cz)

Na webových stránkách www.designcabinet.cz

http://www.designcabinet.cz/rozhovory

a www.studentkydesign.cz jsou k dispozici rozhovory s oceněnými studenty.