Izraelské Muzeum islámského umění po kritice odložilo dražbu

27. 10. 2020ČTK Infoservis

Jeruzalémské Muzeum islámského umění se rozhodlo odložit dnešní plánovanou aukci desítek vzácných artefaktů poté, co se proti jejich prodeji zvedla široká vlna odporu veřejnosti, informuje agentura AP. Instituce uvedla, že se rozhodla aukci pozastavit po jednání s izraelským ministrem kultury a osobní výzvě izraelského prezidenta Reuvena Rivlina.

V prohlášení, které muzeum zveřejnilo, ale jeho hlavní dárce připomněl, že sbírka je soukromá a její prodej je tedy v souladu se zákonem. Muzeum doufá, že odložení dražby umožní dosažení dohody, která by byla přijatelná pro něj i pro ministerstvo kultury.

Muzeum původně hodlalo prostřednictvím aukční síně Sotheby's nabídnout k prodeji 190 artefaktů. Nejvzácnější z nabídnutých kusů by se podle AP mohly prodat až za několik milionů dolarů. Nabídka vyvolala v Izraeli pozornost a ministerstvo kultury oznámilo, že udělá cokoli, aby prodeji zabránilo. Prezident Rivlin vyzval úřady, aby prodej takových kulturních cenností znemožnily.

Mezi nabídnutými cennostmi měla být například helma z 15. století upravená tak, aby se dala nasazovat přes turban, a zdobená stříbrným kaligrafickým nápisem. Dále měly být nabídnuty antické koberce z Egypta a oblasti dnešního Turecka a rovněž pohár z 12. století s obrazem perského prince. Ve středu se měla konat aukce hodin. Na ní se měly objevit tři kusy navržené slavným pařížským hodinářem Abrahamem-Louisem Breguetem, k jehož zákazníkům patřila evropská šlechta včetně Marie Antoinetty.

Jeruzalémské Muzeum islámského umění založila v 60. letech Vera Salomonsová z bohaté britské židovské rodiny Salomonsů. Instituce vystavuje tisíce islámských artefaktů z období mezi 7. a 19. stoletím. Klan Salomonsů mu daroval sbírku starých hodinek, mezi nimi i ty od Bregueta. Muzeum bylo sice po většinu letošního roku kvůli epidemii způsobené koronavirem zavřené, ale údajně nemá finanční problémy. Nabídka vydražení určitých artefaktů byla naplánována před dvěma lety.

Zástupci izraelské kultury poukazují na to, že hlavním smyslem muzeí je dostat cenné předměty ze soukromých sbírek a poskytnout je k vidění nejširší veřejnosti. Dražbou u Sotheby's by muzeum dělalo pravý opak. Nava Kesslerová, která stojí v čele izraelského svazu muzeí, postup označila za neetický a prodej části sbírky do soukromých rukou považuje za neslýchaný. "Je to špatné, stydím se, že se to děje v Izraeli," řekla.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK