Plánovaný prodej předmětů ze sbírek jeruzalémského Muzea islámského umění doprovází kritika

26. 10. 2020ČTK Infoservis

Izraelské muzeum L.A.Mayera hodlá prodat na aukci desítky islámských artefaktů od starých koberců a výzbroje po keramiku pocházející z oblasti Blízkého východu. Muzeum za to kritizoval prezident Reuven Rivlin i zástupci izraelského kulturního světa.

Jak informovala agentura AP, jeruzalémské Mayerovo muzeum islámského umění hodlá v úterý nabídnout prostřednictvím aukční síně Sotheby's 190 artefaktů. Ještě tento týden by se mělo dražit 60 starých hodin. Nejvzácnější z nabídnutých kusů mohou být podle AP prodány až za několik milionů dolarů.

Nabídka vyvolala v Izraeli pozornost a ministerstvo kultury oznámilo, že udělá cokoli, aby prodeji zabránilo. Prezident Rivlin řekl, že věc sleduje se znepokojením, a vyzval úřady, aby prodej takových kulturních cenností znemožnily. Muzeum ani síň Sotheby's se ke kritice nevyjádřily.

Mezi nabídnutými památkami má být například helma z 15. století ve tvaru upraveném tak, aby se mohla nasazovat přes turban, a zdobená stříbrným kaligrafickým nápisem. Dále budou ke koupi antické koberce z Egypta a oblasti dnešního Turecka a rovněž pohár z 12. století s obrazem perského prince. Aukce hodin se bude konat ve středu a na ní se objeví tři kusy navržené slavným pařížským hodinářem Abrahamem-Louisem Breguetem, k jehož zákazníkům patřila evropská šlechta včetně Marie Antoinetty.

Jeruzalémské muzeum, které nese jméno izraelského odborníka na islámské umění, založila v 60. letech Vera Salomonsová z bohaté britské židovské rodiny Salomonsů. Instituce vystavuje tisíce islámských artefaktů z období mezi 7. a 19. stoletím. Klan Salomonsů mu daroval sbírku starých hodinek, mezi nimi i ty od Bregueta. Muzeum bylo sice po většinu letošního roku kvůli epidemii koroanviru zavřené, ale údajně nemá finanční problémy. Nabídka vydražení určitých artefaktů byla naplánována před dvěma lety.

Zástupci izraelské kultury poukazují na to, že hlavním smyslem muzeí je dostat cenné předměty ze soukromých sbírek a poskytnout je k vidění nejširší veřejnosti. Dražbou u Sotheby's dělá Mayerovo muzeum pravý opak. Nava Kesslerová, která stojí v čele izraelského svazu muzeí, postup označila za neetický a prodej části sbírky do soukromých rukou považuje za neslýchaný. "Je to špatné, stydím se, že se to děje v Izraeli," řekla.

I když mají v této době muzea ekonomické starosti, je podle ní etické řešit je jedině nabídkou k odprodeji jinému muzeu nebo kulturní instituci. O plánu Mayerova muzea se úřady dověděly nedávno. Ředitel oddělení památek Michael Sebbane řekl, že úřady informace o nabídce k dražbě šokovala. Podle něj není postup Mayerova muzea profesionální. "Je to velmi významná sbírka. Nikdy jsme si nemysleli, že by právě oni mohli něco takového udělat. Nejde o jen tak nějaké muzeum," prohlásil. Očekává, že sběratelé nabídnuté předměty velmi rychle vydraží, protože jde o vzácné kusy a protože jejich původ je vzhledem k prodávajícímu zaručený.

Ministr kultury Hili Tropper řekl, že jeho úřad je nabídkou překvapen a využije k tomu, aby prodeji zabránil, všechny právní prostředky.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK