Na půdě sněmovny proběhne v září kulatý stůl k situaci v NGP

Poslanec Martin Baxa, předseda Podvýboru pro kulturu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, se ve čtvrtek 20. června 2019 sešel ve sněmovně se zástupci signatářů dopisu, kterým se na něj krátce předtím obrátili představitelé odborné veřejnosti v souvislosti se situací kolem Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc. Schůzky se zúčastnili Ladislav Kesner, Roman Musil a Vít Vlnas.

Během neformální debaty se Martin Baxa nechal informovat o některých faktech a skutečnostech zmíněných v dopise, především o rozdílech mezi směřováním obou organizací a činností jejich bývalých statutárních zástupců. Souhlasil s názorem, že především v Národní galerii může být vyhlášeno výběrové řízení na nového generálního ředitele teprve až po důkladné věcné a odborné diskusi. Poslanec Baxa přislíbil, že k těmto otázkám připraví na půdě sněmovny kulatý stůl, jehož by se měli v září tohoto roku zúčastnit mimo jiné signatáři uvedeného dopisu. Ladislav Kesner i další zúčastnění si od toho slibují možnost věcně diskutovat o otevřených problémech a ministerstvu kultury předat doporučení k dalšímu postupu.

Přítomní se shodli na tom, že zásadní reorganizace NGP ve smyslu autonomie jednotlivých sbírek, která již v minulosti byla zkoušena s negativními výsledky, není perspektivním řešením do budoucnosti. Shodli se rovněž na tom, že zásadní kroky směrem k oběma muzeím výtvarného umění může odpovědně podniknout až nový ministr kultury, který ve funkci nahradí Antonína Staňka.