TOP týdne 18.–24. 2. 2019

Byli ohlášeni kurátoři přehlídky documenta 15 – Stovky lidí protestovaly proti sponzorství Britského muzea ropnou společností BP – Aktivistům, kteří v Gdaňsku strhli pomník kněze, hrozí až pět let vězení

1/ documenta 15 a kurátorská skupina ruangrupa

Skupina ruangrupa z Jakarty, zdroj: facebookový profil skupiny

Patnáctou přehlídku documenta Kassel, která se bude konat od června do září roku 2020, bude kurátorovat umělecká skupina ruangrupa sídlící v Jakartě a věnující se rozmanitým uměleckým i kurátorským činnostem přesahujícím běžný rámec výstavní praxe. Ruangrupa, jež od roku 2016 provozuje platformu Gudskul (vzdělávací program pro kreativce vyhledávající spolupráci), byla založena v roce 2000 jako nezisková organizace. Od počátku se její zakladatelé (Ade Darmawan, Hafiz, Ronny Agustinus, Oky Arfie Hutabarat, Lilia Nursita, Rithmi) věnovali zejména vztahu umění a veřejného prostoru, do něhož systematicky expandovali. Skupina uspořádala nespočet přednášek, konferencí, workshopů a výstav, vydala též mnoho publikací. Vzhledem k rozsahu činností se neuzavírá pouze ve škatulce výtvarného či vizuálního umění, přirozenou součástí programu jsou i hudební produkce, performance a divadlo. Ruangrupa je provozovatelem galerie RURU zaměřené na mladé umělce a kurátory, kde se koná bienále Jakarta 320c. Zavedla též Art Lab program, který zahrnuje umělecké rezidence, dále provozuje formát OK video. Organizace je nyní rozvinuta do široké struktury, v níž nechybí ani dokumentační centrum a další služby pro veřejnost. Současným ředitelem organizace je Ade Darmawan. Philippe Pirotte, člen poroty documenty, k tomu uvedl: „Vybrali jsme ruangrupu, jelikož prokázali schopnost spolupracovat s různými komunitami, včetně skupin přesahujících hranice čistého umění. Dokáží též podporovat lokální angažovanost. Jejich kurátorský přístup je založen na mezinárodní síti místních komunitních uměleckých organizací.“ Více zde.

2/ Stovky lidí protestovaly proti sponzorství Britského muzea ropnou společností British Petroleum

Aktivisté BP or not BP během protestu před Britským muzeem v Londýně, zdroj: BP or not BP web

Podobně, jako v předchozím týdnu skupina P.A.I.N. vedena Nan Goldin protestovala proti sponzorství Guggenheimova muzea v New Yorku kvůli sponzorství rodiny Sacklerů, obsadila v sobotu 16. 2. odpoledne aktivistická a umělecká skupina BP or not BP Britské muzeum, které uspořádalo výstavu I Am Ashurbanipal: King of the World, King of Assyria. Trnem v oku je zde sponzorství ropné společnosti British Petroleum, která patří na nejvyšší příčky žebříčku společností nejvíce ohrožujících životní prostředí, které se vydatně podílejí na změně klimatu, a přesto usilovně vyhledávají další fosilní zdroje, které by mohly těžit, a dále tak devastovat nejen naši planetu, nýbrž i životy jejích obyvatel. Mezi největší ekologické katastrofy, které British Petroleum způsobila, byla havárie ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu v roce 2010, jejíž následky doposud nebylo možné napravit. Společnost BP též výrazně usilovala o vstup na Irácké území ještě před vypuknutím války. K tomu uvádí jedna z aktivistek, Yasmin Younis: „Když jsem zjistila, že se bude (v Britském muzeu) konat výstava zabývající se mou kulturou a historií, byla jsem nadšená, jelikož se jedná o výjimečnou příležitost ji oslavit. Zjištění, že tuto výstavu sponzoruje společnost BP, však pro mne bylo obrovskou fackou. Tito sponzoři jsou jedni z těch, kteří způsobili válku v mé zemi, zničili mou rodinu a zabili mé přátele. BP a Britskému muzeu tak vzkazuji – jak se opovažujete používat mou kulturu a historii k tomu, abyste skryly své kolonialistické kostry? Nepoužívejte mou kulturu a zemi! Stop válce a globálnímu oteplování.“ Britské muzeum vydalo prohlášení, v němž se uvádí, že veškeré přípravy výstavy proběhly zcela regulérně a v kooperaci s iráckou vládou, jež vydala povolení k vystavení některých předmětů. Podobné protesty, které proběhly v New Yorku a Londýně, mají shodné pozadí – protestují proti sponzorství kultury prostřednictvím peněz pocházejících z činnosti poškozující naši planetu, způsobující globální oteplování a mající tak těžký dopad na její obyvatele. Podobná sponzorství navíc neslouží ani tak kulturním institucím, jako spíše samotným sponzorům k legitimizaci jejich činnosti. Více zde.

3/ Polským aktivistům hrozí za stržení pomníku kontroverzního katolického kněze až pět let vězení

Stržený pomník Henryka Jankowského v Gdaňsku, zdroj: Krzysztof Rakowski wikimedia commons

V noci z minulé středy na čtvrtek byla třemi polskými aktivisty stržena socha kontroverzního katolického kněze Henryka Jankowského, jenž proslul nejen jako člen protikomunistického hnutí Solidarita. Jankowského jméno se skloňuje též v souvislosti s nařčením ze zneužívání nezletilých chlapců i dívek. Kvůli svým antisemitským výrokům byl též roku 2004 zbaven úřadu farního kněze gdaňského kostela sv. Brigity. Sám vlastnil řetězec kaváren a vyráběl svou vlastní značku parfému. Protestní akce byla naplánovaná v souvislosti se zahájením vatikánského summitu věnovanému otázce obrany proti podobnému chování kněží. Trojice aktivistů, jejichž tváří je Rafał Suszek, vědec a člen občanského hnutí Občané Polské republiky, byla ve čtvrtek zatčena. Za snahu bojovat proti zlu ve veřejném prostoru tak aktivistům hrozí až pět let vězení za neuctivé zacházení s pomníkem a jeho poškození. Pomník v nadživotní velikosti, jenž byl vztyčen v Gdaňsku v roce 2012, budil kontroverze již dříve, kdy byl neznámými aktivisty natřen narůžovo. Více zde a zde.

Martin Vaněk | Narozen 1982, je historik umění, kurátor a výtvarný kritik. Vystudoval dějiny umění a český jazyk a literaturu na FF MU v Brně. Od roku 2017 je doktorandem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pracoval jako kurátor v Muzeu Jindřichohradecka, Alšově jihočeské galerii a také v metodickém centru při Moravské galerii. Je spoluautorem stálé expozice AJG s názvem Meziprůzkumy. Sbírka AJG 1300–2016 (2017, 2018, 2019, 2020). Působí jako externí kurátor AJG, externí kurátor Muzea fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci. Je členem iniciativy Je to i tvoje město.