V Polsku byli obviněni tři lidé za stržení pomníku kněze

22. 2. 2019ČTK Infoservis

Prokuratura ve městě Gdaňsk na severu Polska obžalovala tři muže, kteří v noci ze středy na čtvrtek strhli pomník kontroverzního katolického preláta Henryka Jankowského. Farář, který zemřel v roce 2010, byl znám aktivitami v protikomunistickém hnutí Solidarita, ale čelil i nařčením, že zneužíval nezletilé chlapce a dívky. Aktivistům, kteří svůj čin chápou jako symbolický, hrozí až pět let ve vězení, oznámily světové agentury.

Mluvčí gdaňské prokuratury Gražyna Wawryniuková dnes oznámila, že muži původem z Varšavy byli obžalováni z neuctivého zacházení s pomníkem a z jeho poškození.

Aktivisté sochu povalili na předem připravené pneumatiky, položili na ni ministrantské roucho a na ruku jí navlékli chlapecké slipy. V prohlášení novinám uvedli, že chtěli symbolicky strhnout Jankowského z piedestalu "falešné paměti a cti" a vyjádřit "občanský nesouhlas s přítomností zla ve veřejném prostoru".

Jankowského pomník byl již jednou poškozen v prosinci loňského roku, kdy ho neznámí pachatelé natřeli na růžovo. Muži suchu strhli v den, kdy papež František ve Vatikánu zahájil summit představitelů katolické církve o boji proti zneužívání dětí a mladistvých.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK