TOP týdne 31. 12. 2018 – 6. 1. 2019

Národní galerie uzavřela Schwarzenberský palác a zemřela Katarína Morháčová.

1/ Expozice ve Schwarzenberském paláci se obmění

Schwarzenberský palác. Zdroj: Wikipedia commons, autor snímku: VitVit

V neděli byla naposledy otevřena expozice českého manýrismu a baroka ve Schwarzenberském paláci. Interiéry původně renesančního paláce budou uzavřeny do září letošního roku, kdy galerie otevře obměněnou stálou expozici zaměřenou na staré umění Evropy. Ředitel sbírky starého umění Marius Winzeler plánuje prezentovat to nejlepší z českého umění renesance a baroka v kontextu s díly evropskými. Expozice tedy nebude koncipována nacionálně. Nově bude prezentován i samotný palác – zejména jeho rokoková výmalba. Doposud zatemněná okna budou upravena tak, aby do sálů mělo přístup denní světlo. Spolu s úpravou expozice bude inovována i ta ve Šternberském paláci, odkud se řada děl do paláce Schwarzenberského přesune. Národní galerie tak pokračuje v revizi stálých expozic – příští rok ještě otevře nová expozice umění 19. století ve Veletržním paláci.

2/ Zemřela Katarína Morháčová (1986–2018)

Katarína Morháčová, foto: Katarína Poliačiková

Dne 27. prosince loňského roku zemřela mladá slovenská umělkyně známá pod pseudonymem Kata Mach. Vystudovala bratislavskou Vysokou školu výtvarných umení u Daniela Fischera a Ilony Németh. Upozornila na sebe již svou diplomovou prací (2011) věnující se za pomoci videa otázce osudových žen, které ovlivnily její vlastní život. Práce Katy Mach spojuje přímočarost, angažovanost, otevřenost a pravdivost, se kterou věřila, že umění má smysl a dokáže měnit společnost. V Česku vystavovala například v roce 2013 v Prádelně Bohnice, později byla rezidentkou MeetFactory. Loni spolu s Peterem Barényiem a Tomášem Kmetěm založila platformu Art You Can Eat, která se věnuje dění na slovenské umělecké scéně prostřednictvím videí – první takto zpracovávaná událost byla Cena Oskára Čepana. Na mimořádně vlivnou umělkyni osobně vzpomenula řada přátel, spolupracovníků i pedagogů na stránkách Denníku N. Kremace spojená se setkáním blízkých proběhla 4. ledna.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.