TOP týdne 1.–7. 10. 2018

Byly zahájeny festivaly Fotograf festival, 4+4 dny v pohybu a Lustr, obelisk od Olu Oguibeho byl v Kasselu odstraněn pravděpodobně kvůli sílícím protiuprchlickým náladám, Národní galerie má nového vedoucího pro umění 19. století, Banksyho dílo se po vydražení v aukci samo zničilo.

1/ Byly zahájeny festivaly Fotograf Festival, 4+4 dny v pohybu a Lustr

V Praze byly v uplynulém týdnu zahájeny hned tři festivaly ze světa umění. Jako první byl v pondělí 1. října zahájen Fotograf Festival, jenž se ve svém 8. ročníku zabývá otázkami vztahu mezi pracovním a volným časem. Ve čtvrtek 4. října zaplnil prostory Kampusu Hybernská FF UK 5. ročník festivalu ilustrace a ilustrátorů Lustr a den po něm byl zahájen již 23. ročník mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu. Tento festival jako tradičně nabízí širokou paletu uměleckých forem v podání zahraničních i českých umělců a zároveň například zpřístupní jindy prázdný Desfourský palác na Novém městě.

2/ V Kasselu byl v souvislosti se sílícími protiuprchlickými náladami v regionu odstraněn obelisk od Olu Oguibeho

V rámci documenty 14 byl v loňském roce na náměstí Königsplatz v Kasselu umístěn šestnáctimetrový obelisk s biblickým citátem (v anglickém překladu) „I was a stranger and you took me in“ (Matouš 25,35) od Olu Oguibeho, amerického umělce nigerijského původu. Monument kvůli svému silně pro-imigračnímu vyznění od počátku vzbuzoval útočné reakce ze strany příznivců krajní pravice, navíc se dlouhodobě nedařilo dosáhnout dohody mezi umělcem a městem ohledně umístění díla – Oguibe trval na tom, aby obelisk zůstal na svém původním místě, zatímco město navrhovalo, aby byl přesunut na jinou lokaci. K jeho odstranění došlo poté, co vypršela smlouva o zapůjčení díla, a podle místních zdrojů se jedná o výsledek lobbingu místních zastupitelů ze strany Alternativa pro Německo (AfD).

3/ Národní galerie v Praze má nového šéfa umění pro 19. století

Novým vedoucím Sbírky umění 19. století a klasické moderny Národní galerie v Praze je Otto M. Urban. Urban doposud působil v NG jako kurátor, je autorem monografií Karla Hlaváčka, Alfreda Kubina či Edvarda Muncha a ve výstavní činnosti se zaměřuje především na dekadenci a symbolismus. Na pozici vedoucího střídá švýcarského kunsthistorika Mariuse Winzelera, který tuto funkci zastával od roku 2015 a který nadále bude v NG působit jako vedoucí Sbírky starého umění.

4/ Banksyho dílo se po vydražení v aukci samo zničilo

V pátek večer proběhla v Londýně aukce pořádaná aukčním domem Sotheby’s, jejíž poslední položkou byla „Dívka s balónem“ od graffiti umělce Banksyho. Jakmile ale bylo dílo prodáno za více než milion liber, aktivovalo se skartovací zařízení ukryté ve spodní části rámu a obraz zničilo. „Banksy nás dostal. Je pravděpodobně jedním z nejlepších britských street artistů a dnes jsme viděli kousek jeho geniality,“ uvedl zástupce Sotheby’s Alex Branczik. Naznačil tím otázku, kterou si následně začalo klást mnoho lidí – nezvýšila řízená sebedestrukce paradoxně hodnotu díla? „Banksyho krok, který lze možná interpretovat jako útok na snobství, konvence nebo samotný trh s uměním, je z druhé strany možné vnímat i jako další samostatné umělecké dílo a následně z něj vytvořit komoditu,“ uvedl ve své reportáži server A2larm.


Foto: 1: upoutávka na Perennial Holiday: Non-Work Symposium, oficiální FB událost; 2: Obelisk, Olu Oguibe, flickr, autor: Rolf-Dieter

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.