NGP má nového šéfa umění 19. století, pro současné umění ho hledá

3. 10. 2018ČTK Infoservis

Sbírku umění 19. století a klasické moderny Národní galerie v Praze (NGP) nově povede historik umění Otto M. Urban, dosavadní kurátor galerie. Galerie v srpnu a září hledala také nového šéfa Sbírky moderního a současného umění. Výběrové řízení na tuto funkci zatím nebylo uzavřeno, řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí galerie Tereza Ježková.

S ohledem na nízký počet přihlášených a na základě výslovného doporučení výběrové komise se bude NGP snažit v nejbližších týdnech rozšířit okruh vhodných kandidátů, uvedla mluvčí. Šéfkou sbírky moderního umění byla dosud také od roku 2015 Milena Kalinovská.

Podle webu NGP je nyní ředitelem Sbírky starého umění Marius Winzeler, ředitelkou Sbírky grafiky a kresby Alena Volrábová a ředitelkou Sbírky umění Asie a Afriky Markéta Hánová.

Jedenapadesátiletý Otto M. Urban působí na pražské Akademii výtvarných umění, externě přednášel na the School of the Art Institute in Chicago, University of Texas at Austin a New York University in Prague. Doktorát z dějin umění a estetiky získal na Katedře dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze v roce 2000. Od počátku 90. let se intenzivně věnuje studiu středoevropského symbolismu a zejména problematice dekadence.

Publikoval například monografie Karla Hlaváčka, Alfreda Kubina a Edvarda Muncha. Připravil také několik výstavy věnovaných období dekadence a symbolismu v Česku i zahraničí, je také autorem retrospektiv Joela-Petera Wittkina (Dům umění, Brno, 2010), Gilberta & George (DOX, Praha 2010) a Davida LaChapella (Galerie Rudolfinum, Praha 2011).

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK