Top5týdne 7. 11. 2017

Byl zveřejněn žebříček ArtReview Power 100, Brno se stalo součástí sítě kreativních měst UNESCO, na Slovensku vznikla nová cena pro mladé kritiky, Stirlingovu cenu za architekturu získalo molo v Hastingsu, Vlasta Čiháková Noshiro se stala držitelkou Řádu vycházejícího slunce.

1/ Zveřejněn žebříček ArtReview Power 100

Časopis ArtReview zveřejnil tradiční přehled 100 nejvlivnějších současných umělců Power 100. První místo obsadila německá videoumělkyně Hito Steyerl, druhé místo získal konceptualista Pierre Huyghe a třetí místo patří feministické teoretičce Donně Haraway. Vítězství Hito Steyerl zdůvodnil ArtReview následovně: "Umění je mocné. Nebo je přinejmenším konstruktem mocných sil, které nejsou vždy pozitivního charakteru. To si Steyerl dobře uvědomuje."

2/ Brno je součástí sítě kreativních měst UNESCO

Síť kreativních měst UNESCO se rozrostla o 64 měst z celého světa a Brno je jedním z nich. Je druhým zástupcem České republiky na tomto seznamu, jeho součástí se již dříve stala Praha v kategorii literatura. Brno bylo prohlášeno za kreativní město v oblasti hudby.

3/ Na Slovensku vzniká nová cena pro mladé kritiky

Dlouhodobý nezájem studentů o kritické psaní a nedocenění práce kritiků umění obecně vedl před nedávnem na Slovensku k založení Akademie současné kultury ASK? Pod její hlavičkou v tuto chvíli vzniká i soutěž Cena ASK?, určená kritikům umění do 40 let. Pro přihlášení do soutěže stačí jeden kritický text reflektující aktuální dění na slovenské umělecké scéně. Obor vzdělání účastníků není pro potřeby soutěže důležitý.

4/ Vítězem letošní Stirlingovy ceny je molo z Hastingsu

Stirlingova cena, nejprestižnější cena za architekturu v rámci Velké Británie, byla pro letošní rok udělena studiu de Rijke Marsh Morgan za přestavbu slavného mola v Hastingsu. Molo bylo poškozené při požáru v roce 2010 a jeho tehdejší majitel nejevil zájem o jeho opravu, město proto molo odkoupilo. Porota Stirlingovy ceny ocenila především spolupráci architektonického studia s městem a práci s lokálními zdroji.

5/ Vlastě Čihákové Noshiro byl udělen japonský Řád vycházejícího slunce

Třetí listopadový den je pro Japonce národním dnem kultury a také dnem, kdy se uděluje Řád vycházejícího slunce. Toto vyznamenání je udělováno cizincům, kteří se určitým způsobem zasloužili o rozvoj japonské kultury. Čiháková Noshiro ocenění získala konkrétně za podporu kulturního porozumění mezi Českou republikou a Japonskem.


Foto: 1: Hito Steyerl – how not to be seen, flickr, Rosa Menkman; 2: MHF Špilberk, Wikipedia commons, Filharmonie Brno; 3: Nové molo v Hastingsu, flickr, Mark Seymour.

Anna Kvášová | Narozena 1990, vystudovala Dějiny umění na FF MU v Brně. Zajímá se zejména o historii a kulturu 20. století, v průběhu studia se zabývala estetikou Třetí Říše v plakátové propagandě, obrazem postsocialistického Ruska v díle Sergeje Lukjaněnka či industriální hudbou v kontextu reflexe západní společnosti.