Brno vstoupilo do sítě kreativních měst UNESCO

31. 10. 2017ČTK Infoservis

Brno vstoupilo do sítě kreativních měst UNESCO. Po Praze se tam tak dostalo jako druhé v ČR. Celkově se síť rozšířila o 64 měst z 44 zemí světa. Na stránkách Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) o tom dnes informovala dosluhující šéfka této organizace Irena Bokovová. Brno je na seznamu jako kreativní město hudby.

Města se v rámci svého členství v síti zavazují k rozvíjení partnerství, podněcování účasti na kulturním životě obyvatel a k začleňování kultury do plánů udržitelného rozvoje města. Činnost sítě UNESCO se zaměřuje na sedm kreativních oblastí: řemesla a tradiční lidová kultura, design, film, gastronomie, mediální umění, hudba a literatura. Praha je zastoupena v literatuře, Brno nyní nově v hudbě.

Výběr nových měst odráží podle Bokovové "větší rozmanitost v typologii měst a lepší geografickou rovnováhu". Devatenáct nových měst je ze zemí, které dříve nebyly v síti dosud zastoupeny. V síti je nyní 180 měst ze 72 států světa.

Zdroj: ČTK

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK