Londýnský zpravodaj: Nová budova Tate Modern Switch House

Nové křídlo Tate Modern v Londýně otevřela galerie v červnu letošního roku. Fotografie této stavby přináší Michaela Banzetová v rámci svého Londýnského zpravodaje.

Tate Modern byla otevřena pro veřejnost v roce 2000. Za přestavbou původní elektrostanice z padesátých let minulého století na sídlo galerie zaměřené na současné umění stojí Herzog & de Meuron, švýcarská architektonická kancelář, jejímiž zakladateli jsou Jacques Herzog a Pierre de Meuron. Stejné duo architektů vytvořilo i návrh na novou budovu s názvem Switch House, který odkazuje k původní funkci objektu, z něhož vyrůstá. Od prvotní představy skleněného skeletonu přešli postupně k realizaci zděné rotující pyramidy, jejíž fasáda z cihel koresponduje s pláštěm původní částí stavby.

Prostory galerie, o jejímž pozitivním vlivu na rozvoj, výstavbu a kultivaci celého jejího okolí (South Bank a Southwark) byla napsána řada článků, se nyní rozšířily o 60 %. Nová část je na stránkách Tate Modern prezentována jako první galerijní prostor na světě věnovaný uměleckým performancím, filmovým promítáním a instalacím.

11_New Tate 210_New Tate 39_New Tate 48_New Tate 57_New Tate 66_New Tate 75_New Tate 84_New Tate 93_New Tate 102_New Tate 111_New Tate portrait 12


Foto: Radim Peško

Michaela Banzetová | Narozena 1986, vystudovala Dějiny umění a Management v kultuře na Masarykově univerzitě v Brně. Během studií spolupracovala se soukromou galerii v Notting Hillu v západním Londýně, mezinárodním trhem s uměním se zabývá dlouhodobě. Tématem její doktorandské práce na Fakultě výtvarných umění VUT jsou marketingové strategie obchodu s uměním se zaměřením na současnou výtvarnou scénu. Zajímá se o vizuální kulturu, umělecký trh, sběratelství, prezentaci a propagaci umění. Pracuje jako tisková mluvčí v Moravské galerii v Brně.