Top5týdne 26. 1. 2016

Vyhlášena Cena kritiky za mladou malbu, nová Česká cena za architekturu, Christine Macel kurátorkou benátského bienále, Nominace na Czech Grand Design

1/ Cena kritiky za mladou malbu

Ve čtvrtek 21. ledna proběhlo vyhlášení výsledků Ceny kritiky za mladou malbu. Laureátem letošního, v pořadí již devátého, ročníku se stal Martin Lukáč. Jeho tvorba, stejně jako díla šestice dalších finalistů, je do 14. února vystavena v pražské Galerii Kritiků.

2/ Nová Česká cena za architekturu

Česká komora architektů vyhlásila první ročník soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu. Přehlídky se může zúčastnit jakékoli dílo realizované na území České republiky a dokončené v posledních pěti letech. V následujících ročnících již bude hodnocena architektonická produkce zpětně za uplynulý rok. Přihlášení probíhá prostřednictvím webového formuláře do 15. 4. 2016. V porotě letos zasednou Boris Bežan, Kees Kaan, Ivan Koleček, Miriam Lišková, Joe Morris, Martin Rein-Cano a Jan de Vylder.

3/ Christine Macel kurátorkou benátského bienále

Kurátorkou sedmapadesátého bienále v Benátkách, které bude probíhat od 13. května do 26. listopadu 2017, byla jmenována Christine Macel. Macel působí od roku 2000 v Musée national d’art moderne: Centre Pompidou v Paříži. Dvakrát se účastnila benátského bienále jako kurátorka národních pavilonů - belgického (2007) a francouzského (2013).

4/ Nominace na Czech Grand Design

Akademie designu České republiky zveřejnila nominace na ceny Czech Grand Design 2015. Nominace obdrželo 134 projektů a autorů, z nichž bude pro každou z osmi kategorií vybrána trojice finalistů. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 19. března ve Stavovském divadle, výstava finalistů se uskuteční od 23. února do 1. května 2016 v Národním technickém muzeu.

5/ Crystal Award pro Olafura Eliassona

Islandsko-dánský umělec Olafur Eliasson obdržel ocenění Crystal Award, které je udělováno Světovým ekonomickým fórem. Během setkání v Davosu, jež proběhlo 20. až 23. ledna, pronesl Eliasson společně s Carol Becker, děkankou fakulty umění na Kolumbijské univerzitě, příspěvek o „designu měnícím životy a komunity“.

 

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.