Top5týdne 3. 11. 2015

Ceny Ministerstva kultury, Jošt Lucemburský v Brně a Přemysl Otakar II. v Českých Budějovicích, Cena pro český pavilon na Expo, Vznešenost & zbožnost v Plzni, Julia Peyton-Jonesová odchází ze Serpentine Galleries

1/ Ceny Ministerstva kultury

V pondělí 26. října proběhlo v prostorách Anežského kláštera v Praze slavnostní vyhlášení Státních cen a Cen Ministerstva kultury pro rok 2015. V oblasti výtvarného umění byl vyznamenán kurátor a teoretik Ludvík Hlaváček, ocenění za přínos v oblasti architektury obdržel zahradní architekt a krajinář Otakar Kuča.

2/ Jošt v Brně a Přemysl Otakar II. v Českých Budějovicích

Ve středu 28. října, na výročí dne vzniku samostatného Československa, byl v Brně odhalen jezdecký pomník markraběte Jošta Lucemburského od Jaroslava Róny. Jeho instalací byla završena realizace poněkud problematického návrhu architekta Petra Hrůši na okrášlení prostoru brněnského Moravského náměstí čtyřmi Platónovými ctnostmi. Ve stejný den se konalo rovněž odhalení sochy Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Sporný případ, kdy se radnice rozhodla přijmout třímetrový žulový monument sochaře Františka Postla darem, shrnul ve svém textu historik umění a zastupitel Českých Budějovic Hynek Látal.

3/ Cena pro český pavilon na Expo

V sobotu 31. října byly v Miláně po půl roce uzavřeny brány světové výstavy Expo 2015. Před zakončením byly vyhlášeny architektonicky nejpovedenější pavilony. Česká modulární stavba navržená architekty Ondřejem Chybíkem a Michalem Krištofem byla oceněna jako třetí nejlepší. První místo získala Velká Británie, stříbrnou medaili obdržel pavilon Chile.

4/ Baroko v Plzni

Od 28. října je v plzeňských Masných krámech otevřena výstava Vznešenost & zbožnost: Barokní umění na Plzeňsku a v západních Čechách. Přehlídka, jež si klade za cíl nabídnout ucelený pohled na výtvarné umění vzniknuvší v rámci historických hranic Plzeňského kraje od počátku 17. do druhé poloviny 18. století, je součástí programu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a potrvá do 20. března 2016.

5/ Odchod ředitelky Serpentine Galleries

Julia Peyton-Jonesová oznámila odchod z postu ředitelky londýnských Serpentine Galleries. Z funkce odejde v červenci příštího roku. Peyton-Jonesová stála v čele instituce pětadvacet let, od roku 2006 ji vedla společně s Hansem Ulrichem Obristem. Během jejího působení byly renovovány a rozšířeny výstavní prostory, byl zaveden koncept každoročních nových pavilonů, výrazně se zvedla návštěvnost i ekonomická samostatnost galerie.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.