Top5týdne 29. 9. 2015

Vernisáž finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého, Vienna Contemporary, Chatrný v brněnském Domě umění, Monument Lights pod bývalým Stalinovým pomníkem, nová budova Tate Modern.

1/ Vernisáž finalistů CJCH

Ve čtvrtek 24. září byla v Moravské galerii v Brně zahájena výstava finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Letošní pětici tvoří Vojtěch Fröhlich, Lukáš Karbus, Barbora Kleinhamplová, Pavla Sceranková a Pavel Sterec. Přehlídka jejich děl potrvá do 17. ledna 2015. Slavnostní vyhlášení vítěze proběhne 20. listopadu 2015 v Besedním domě Filharmonie Brno.

2/ Vienna Contemporary

Od 24. do 27. září probíhal v prostorách vídeňské Marx Halle první ročník veletrhu umění Vienna Contemporary. Akce, jejíž uměleckou ředitelkou je Christina Steinbrecher-Pfandt, která se v předchozích třech letech podílela na organizování Vienna Fair, se zúčastnilo 99 galerií z 25 zemí. Českou republiku zastupovala pražská galerie SVIT a brněnská Fait Gallery.

3/ Chatrný v Brně

V brněnském Domě umění byla v úterý 22. září zahájena výstava Dalibora Chatrného Jsem prostorem. Rozsáhlá retrospektiva vznikla ve spolupráci s Galerií hl. m. Prahy u příležitosti nedožitých devadesátin autora. Výstava je do určité míry uspořádaná chronologicky a přibližuje všechny polohy Chatrného tvorby. Ve stejný den byla v DUMB zahájena rovněž výstava Struktury, konstrukce, gesta, která je vhledem do tvorby Daliborova bratra Ivana Chatrného. Obě přehlídky potrvají do 22. listopadu.

4/ Monument Lights

Během prodlouženého víkendu byla pro veřejnost otevřena část rozlehlých prostor pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze. V rámci projektu Monument Lights, který připravilo kulturní centrum Containall ve spolupráci s kolektivem BLOK 4, byl prostor oživen rozsáhlou světelnou a zvukovou instalací.

5/ Nová budova Tate Modern

Britská galerie Tate Modern dokončila výstavbu nové desetipatrové budovy. Objekt navržený švýcarským studiem Herzog & de Meuron je s původním sídlem propojen skrze vstupní halu a výstavní prostory galerie rozšíří o 60 %. Slavnostní otevření budovy je plánováno na 16. června příštího roku.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.