Top5týdne 3. 3. 2015

Karina Kottová jmenována ředitelkou Společnosti Jindřicha Chalupeckého, výběrová řízení na ředitele tří sbírek Národní galerie, zveřejnění výsledků 1. kola výběrového řízení na ředitele Muzea města Brna a koncepce uchazečů, výsledky výběrových dotačních řízení MK ČR, Cena Vladimíra Boudníka a Grafika roku.

1/ Kottová ředitelkou Společnosti Jindřicha Chalupeckého

Cena Jindřicha Chalupeckého vstupuje do nového ročníku s významnou personální obměnou. Po pěti letech odchází z funkce ředitelky a předsedkyně správní rady Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová. Na postu ji vystřídá Karina Kottová, na jejímž jméně se shodli členové SJCH. Lindaurová i nadále zůstává ve správní radě SJCH (zde).

2/ Výběrová řízení v NG

Národní galerie v Praze vypsala mezinárodní výběrová řízení na uvolněné posty ředitelů Sbírky starého umění, Sbírky umění 19. století a Sbírky moderního a současného umění (zde). Termín pro odevzdání přihlášek je stanoven na 10. dubna. Jednotlivé uchazeče bude posuzovat komise odborníků, jejíž složení zatím není známo. Bývalí ředitelé zmíněných sbírek byli ředitelem NG Jiřím Fajtem odvoláni koncem loňského roku.

3/ Výběrové řízení na ředitele Muzea města Brna

Magistrát města Brna zveřejnil jména trojice kandidátů, kteří uspěli v 1. kole výběrového řízení na obsazení pozice ředitele Muzea města Brna. Do 2. kola postupuje současný ředitel muzea Pavel Ciprian, dále Mojmír Jeřábek, vedoucí Odboru zahraničních vztahů brněnského magistrátu, a Vít Vlnas, pedagog a bývalý ředitel Sbírky starého umění NG. Koncepce, s nimiž se do výběrového řízení přihlásili, naleznete zde.

4/ Výsledky grantů MK ČR

Ministerstvo kultury ČR zveřejnilo konečné výsledky výběrových dotačních řízení pro rok 2015. Na oblast profesionálního výtvarného umění bylo určeno přibližně 46 milionů korun, tato částka byla rozdělena mezi 171 projektů. Výsledky naleznete zde.

5/ Cena Vladimíra Boudníka a Grafika roku

Laureátem jubilejního dvacátého ročníku Ceny Vladimíra Boudníka se stal Jindřich Růžička. Odborná porota ocenila zejména jeho „konzistentní linorytecké dílo se zvláštním přihlédnutím k období 70. a 80. let, řadící se k nejoriginálnějším tvůrčím počinům v české poválečné grafice“. Vyhlášeny byly rovněž výsledky soutěže Grafika roku 2014. Z tří set přihlášených prací ocenili porotci devět, čestnou cenu poroty získal Eduard Ovčáček (více zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.