Agama přichází!

15. 10. 2014Artalk Infoservis

 

Agama přichází! / Galerie Art / Kino Art / Brno / 15. 10. - 18. 10. 2014 

Agama přichází!

„Nejznámější impozantní monstrum na světě se ve filmu postaví proti aroganci digitálních filmových efektů.” (Z. J.)

 

vystavující: Kamera skura

kurártorka: Zuzana Janečková

Galerie Art / Kino art Brno / 15. 10. - 18. 10. 2014

 

Reakcí na egotendence ve světě umění je spolupráce a vznik uměleckých skupin, jejíž členové se naopak jmenovitě nezviditelňují. Z českých skupin je v tomhle ohledu nejradikálnější Kamera skura. Její členové se prezentují jen v rámci skupiny, bez periferní samostatné tvorby (která je častým jevem u jiných skupin). Sami se k tomu vyjadřují: „Potenciál našeho centrálního mozku – podněty, nápady, energie – je tak velký, že nám umožňuje realizovat věci, kterých by se nikdo z nás sám neodvážil… 90 % nápadů končí pod stolem, protože s nimi třeba jen jeden z nás nesouhlasí… Měli jsme utopickou vizi, že by Kamera skura mohla mít klidně i 60 lidí. Fungovala by jako platforma, na které se sbírají nápady, a měla by jednotný výstup.” (František Kowolowski, Mezi námi skupinami 2, 2006, s. 20)

Skupina Kamera skura byla založena 12. 2. 1996 v Ostravě, její členové jsou bývalí studenti intermédií Pavla Lysáčka a několik let byli anonymní. Momentálně je skupina ve stavu hibernace a netvoří nová díla. Hlavním rysem jejich projektů je záměrná návaznost na sociální kontext, site-specific situace a stylová nejednotnost. V roce 2003 spolu se slovenskou skupinou Kunst-fu prezentovala projekt SUPERSTART na Bienále v Benátkách (třímetrová socha stylizované postavy Ježíše Krista cvičícího na kruzích). Kamera skura dlouhodobě zkoumá nová média a jejich vliv na společnost, na což reaguje ironickými postřehy.

Ve vystaveném projektu Hvězdy stříbrného plátna (2001) se hlavními hrdiny stávají vybrané druhy živočichů – v aktuální realizaci jde o agamu bradatou. Instalace sestává z terária s modelem velkoměsta a živou agamou bradatou a tří velkoformátových fotografií, kde jsou členové různými potravinami (chléb, špagety, atd.) maskovaní jako známí filmoví psychopati a monstra z hororových filmů. Terárium je nainstalováno na způsob laboratoře a snímáno non-stop kamerou. Live obraz situace v teráriu je přenášen přes closed circuit na projekční kinoplátno za doprovodu dramatické zvukové nahrávky, kterou tvoří motiv z filmu Čelisti. Agama bradatá se v teráriu s modelem díky video přenosu v obřím měřítku stává hrdinkou obdobnou Godzille a odkazuje ke klasickým filmovým trikům z 50. let 20. století, paroduje současné digitální filmové animace a oslavuje homemade experimentální videotvorbu.

víc zde: www.brno16.cz