Top5týdne 24. 6. 2014

Zahájení Bienále grafického designu v Brně; Art Basel; odhalení plastiky okřídleného lva na pražském Klárově; zahájení festivalu Landscape; diplomové práce studentů vysokých škol.

1/ Zahájeno brněnské bienále Ve čtvrtek 19. června bylo v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu zahájeno 26. mezinárodní bienále grafického designu (zde). Tématem letošního ročníku je vzdělávání v oblasti grafického designu a vizuální komunikace. Mezinárodní přehlídka je tak letos zaměřena na práce studentů. V rámci doprovodných výstav je dále představena např. tvorba studia Mevis & Van Deursen či Rostislava Vaňka. Přehlídka bude v prostorách Moravské galerie trvat do 26. října.

2/ Art Basel Švýcarská Basilej hostila v uplynulém týdnu již pětačtyřicátý ročník veletrhu umění Art Basel (zde). Letošního ročníku se zúčastnilo 285 galerií z celkem čtyřiatřiceti zemí světa, jež představily díla od čtyř tisíc umělců. Z českých tvůrců byli na přehlídce zastoupeni František Drtikol, Jiří Kovanda a Eva Koťátková. Veletrh se letos poprvé konal i v nové výstavní hale od architektonické studio Herzog & de Meuron a během šesti dnů na něj zavítalo na 92 tisíc návštěvníků. Více např. zde, zde a zde.

3/ Odhalení plastiky okřídleného lva na Klárově V úterý 17. června byl na pražském Klárově slavnostně odhalen pomník československým válečným letcům ve službách RAF (zde a zde). Dvoumetrový okřídlený lev od sochaře Colina Spofforthe je darem britské komunity v Čechách. Pomník byl umístěn navzdory odmítavému stanovisku Národního památkového ústavu i památkářů magistrátu Prahy 1, kteří nesouhlasili s vybranou lokalitou (zde).

4/ Zahájení festivalu Landscape Ve středu 17. června byl v prostorách nákladového nádraží na Žižkově zahájen druhý ročník festivalu Landscape (zde). V rámci festivalu, jenž potrvá do 9. září, proběhnou v žižkovském nádraží a v Galerii Jaroslava Fragnera čtyři výstavy a několik desítek přednášek, uměleckých akcí, prezentací projektů a performancí zaměřených na veřejný prostor a krajinnou architekturu (zde a zde).

5/ Diplomky vysokých škol Konec června je již tradičně ve znamení přehlídek diplomových a klauzurních prací. Ve čtvrtek 19. června byly v Galerii UM představeny diplomové a bakalářské práce studentů UMPRUM (zde). Den poté proběhla v ostravském Dole Hlubina vernisáž prací diplomantů Fakulty umění Ostravské univerzity (zde). Dnes bude v Galerii AMU zahájen výběr z klauzurních a diplomových prací studentů Centra audiovizuálních studií FAMU (zde). Diplomové práce brněnské FaVU budou představeny 26. června rovnou na čtyřech místech: v Domě pánů z Kunštátu, v galerii 4AM, ve výstavním prostoru archivu MU a v bývalé tovární hale Ponava (zde). Diplomanti pražské AVU se představí od 27. června do 3. srpna ve Veletržním paláci (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.