Top5 začátku roku

Daniel Herman ministrem kultury; SNG zavedla vstup zdarma; opravy Mánesa byly dokončeny; Louvre v roce 2013 opět nejnavštěvovanějším muzeem; vývoj v církevních restitucích.

1/ Daniel Herman ministrem kultury

Na post ministra kultury by měl v nové vládě usednout Daniel Herman. Ministerský kandidát je členem KDU-ČSL, dříve působil např. jako mluvčí České biskupské konference, v letech 2010-2013 byl ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Ve své funkci se chce zaměřit na podporu živého umění a stabilizaci Národní galerie (rozhovor zde). Nová vláda by měla být jmenována do konce ledna.

 

2/ Vstup zdarma do SNG

Slovenská národná galéria se rozhodla pro rok 2014 bezplatně zpřístupnit všechny své výstavy v Bratislavě a v Galérii insitného umenia v Pezinku. SNG se k tomuto kroku odhodlala po dohodě se sponzorem J&T Bankou, která jí refunduje ušlé vstupné. Volný vstup se nevztahuje na doprovodné akce a vzdělávací programy (zde a zde).

 

 

3/ Dokončeny opravy Mánesa

Rekonstrukce funkcionalistické budovy Mánesa je u konce. Opravy výstavní síně z roku 1930 začaly již na jaře 2012, kvůli finančním problémům se však oproti původnímu plánu poněkud protáhly. Nadace českého výtvarného umění, která budovy spravuje, stavbu v těchto dnech přebírá. K otevření Mánesa by mělo dojít v průběhu několika měsíců (zde a zde).

 

 

4/ Louvre nejnavštěvovanější

Nejvyšší návštěvností mezi muzei se v uplynulém roce mohl těšit pařížský Louvre. Se svými více než devíti miliony návštěvníků suverénně ovládl žebříček nejnavštěvovanějších muzeí (zde). Také Národní galerie vydala tiskovou zprávu o návštěvnosti za rok 2013 (zde). Stálé expozice a výstavy NG zhlédlo v loňském roce celkem 386 272 návštěvníků. V tomto ohledu byl nejvytíženějším objektem Veletržní palác, do kterého zavítalo na 200 tisíc návštěvníků.

5/ Vývoj v církevních restitucích

Lhůta pro podávání žádostí v rámci církevních restitucí skončila 2. ledna. Národní galerie zveřejnila o několik dní později stanovisko ve věci vydání církevního majetku (znění naleznete zde). NG eviduje celkem čtyřiatřicet žádostí o vydání 519 uměleckých děl. Mezi žádanými díly se v prosinci objevil např. obraz Roudnická madona, práce Mistra Třeboňského oltáře, či Madona z Veveří připisována malíři z okruhu Mistra vyšebrodského oltáře. Na rozhodnutí o případném vydání má galerie půlroční lhůtu.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.