Top5týdne 18. 9. 2013

Ateliér Kolmo.eu zvítězil v soutěži na 14. bienále architektury v Benátkách; proběhl desátý ročník Pražské muzejní noci; Ministerstvo kultury vypsalo granty; byl objeven nový obraz Vincenta van Gogha; Svetlana Fialová vyhrála Jerwood Drawing Prize 2013

1/ Vítězný návrh pavilonu na 14. bienále architektury v Benátkách V soutěži o návrh expozice v národním pavilonu Cecoslovacchia na 14. bienále architektury v Benátkách, které se bude konat 7. června až 23. listopadu 2014, zvítězil ateliér Kolmo.eu. Odborná porota vybírala z celkem 27 návrhů. Expozice v národních pavilonech mají korespondovat s koncepcí kurátora Rema Koolhaase, který jako hlavní motiv přehlídky zvolil hledání základů architektury. Vítězný návrh jury oslovil právě tím, že "přesvědčivě reaguje na zadání vypisovatele" (zde a zde).

2/ Pražská muzejní noc V sobotu 14. září proběhl desátý ročník Pražské muzejní noci. Letos se do akce zapojilo celkem 38 institucí, které zpřístupnily téměř 60 objektů, do nichž mohli návštěvníci zdarma zavítat od sedmi hodin večer až do jedné hodiny ráno (zde). Pražská muzejní noc se měla původně konat v červnu, ale kvůli povodním se nemohla uskutečnit.

 

 

3/ Granty ministerstva kultury Ministerstvo kultury již v srpnu vyhlásilo výběrová dotační řízení na rok 2014 pro oblast profesionálního divadla, tance, hudby, výtvarného umění a na podporu projektů Roku české hudby. Upozorňujeme na blížící se poslední termín podávání přihlášek: lze tak učinit do 30. září. Vyhlašovací podmínky pro jednotlivé obory a tematické okruhy, formuláře žádostí včetně rozpočtových formulářů jsou ke stažení zde.

 

 

4/ Nově určený obraz van Gogha Amsterodamskému muzeu Vincenta van Gogha se podařilo objevit ztracené dílo tohoto malíře. Malbu nazvanou Západ slunce v Montmajour van Gogh popsal v jednom z dopisů adresovaných svému bratrovi, v němž uvedl, že ji vytvořil 4. července 1888. Samotný obraz sice znám byl, ale van Goghovo autorství bylo zpochybňováno. V posledních dvou letech prošla malba řadou zkoumání, jež potvrdila její pravost (zde a zde).

5/ Svetlana Fialová vyhrála Jerwood Drawing Prize 2013 Vítězkou letošního ročníku nejstarší a také největší soutěže kresby ve Velké Británii se stala mladá slovenská umělkyně Svetlana Fialová (zde). V konkurenci tří tisíc účastníků porotu nejvíce zaujala její kresba Apocalypse (My Boyfriend Doesn’t Care). Svetlana Fialová žije střídavě v Praze a v Londýně a je zároveň doktorandkou v ateliéru Daniela Fischera na bratislavské VŠVU (zde a zde).

 

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.