Top5týdne 11. 6. 2013

Začalo pražské bienále; grémium, jež má ministerstvu kultury navrhnout nového ředitele NG se znovu sejde; Serpentine Pavilion pro tento rok je otevřen; galerie Laboratorio ukončila svůj provoz; pražská Muzejní noc byla odložena.  

1/ Začalo Prague Biennale

Ve čtvrtek 6. června byl zahájen šestý ročník pražského bienále. Pro letošek využila mezinárodní přehlídka současného umění prostory Nákladového nádraží Žižkov. Pro hlavní sekci Expanded Painting, zaměřenou na současnou malbu, vybrali kurátoři Helena Kontová, Giancarlo Politi a Nicola Trezzi díla 25 autorů. Do sekce nazvané Flow zařadily kurátorky Zuzana Blochová a Patricia Talacko umělce, které spojuje schopnost nechat se unést. Slovenská sekce Beyond the Art představí některé z uznávaných slovenských autorů, kteří žijí a pracují převážně v zahraničí. Součástí bienále je letos již potřetí i Prague Biennale Photo (zde).

 

2/ Grémium vybírající nového ředitele NG se znovu sejde

Členové grémia, jež má navrhnout ministerstvu kultury kandidáta na ředitele Národní galerie, se rozhodli nevybírat pouze ze dvou uchazečů z minulých výběrových řízení, tedy z dvojice Jiří Fajt a Marek Pokorný. Grémium se chce v týdnu znovu sejít a navrhnout další možné kandidáty. Zvažovat se může například jméno Víta Vlnase, ředitele Sbírky starého umění NG, který byl po odvolání Rösela pověřen řízením galerie (zde).

 

3/ Serpentine pavilion 2013

V sobotu 8. června byl v Kensingtonských zahradách otevřen letošní letní pavilon londýnské Serpentine Gallery. Třináctým autorem, který přijal nabídku vytvořit tuto dočasnou stavbu, je japonský architekt Sou Fujimoto (zde). Ten je ve svých jednačtyřiceti letech zároveň autorem nejmladším. Stavba, jež je tvořena z bílých kovových modulů, zabírá 357 čtverečních metrů před galerií a je navržena jako flexibilní víceúčelový prostor (zde a zde).

 

4/ Galerie Laboratorio ukončila svůj provoz

Pražská galerie Laboratorio v minulém týdnu oznámila, že ukončuje svou výstavní činnost. Posledním počinem v holešovické galerii vedené Jolantou Trojak a Klárou Ulrichovou tak byla výstava Richarda Loskota Neskutečnost. Na webu Laboratoria se však můžeme dočíst, že nadále hodlá existovat ve formě otevřené internetové platformy (zde).

 

 

5/ Muzejní noc v Praze odložena

Jubilejní desátý ročník pražské Muzejní noci, jež se měl uskutečnit v sobotu 8. června, byl kvůli povodním odložen. „V současné chvíli situace v hlavním městě neumožňuje konání tak rozsáhlé kulturní akce a dopravní kapacity Dopravního podniku, které běžně zajišťují speciální muzejní autobusové linky, jsou vytíženy zajišťováním chodu metropole,“ uvedla mluvčí Národního muzea Tereza Petáková. Náhradní termín zatím nebyl stanoven (zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.