Otevřený dopis UHS a Hanáková v Ázerbájdžánu

Žádost o zajištění transparentních podmínek průběhu volby nového ředitele Národní galerie v Praze formulovala v otevřeném dopise ministryni kultury Aleně Hanákové Uměleckohistorická společnost. Zástupci společnosti ministryni žádají, aby byl nový ředitel vybrán na základě konkurzu, jehož součástí bude mimo jiné zveřejnění jmen kandidátů, zveřejnění složení výběrové komise a zveřejnění projektů jednotlivých kandidátů. V této souvislosti je zmíněn konkurz na ředitele Muzea umění Olomouc a Moravské galerie v Brně (obě instituce spravuje obdobně jako NG Ministerstvo kultury). Právě v případě Moravské galerie došlo kvůli netransparentnímu průběhu konkurzu ke zpochybňování jeho výsledku ze stran některých zaměstnanců instituce. Více zde, celé znění dopisu UHS zde.

Jednání A. Hanákové s ministrem kultury Ázerbájdžánu A. Garajevem

Minulý ředitel NG Vladimír Rösel byl Hanákovou odvolán v polovině dubna letošního roku, od té doby je řízením galerie pověřen dosavadní ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas. Ministryně avizovala, že nového ředitele jmenuje nikoli na základě výběrového řízení, ale na základě doporučení zástupců odborné veřejnosti, kterými jsou Lubomír Slavíček, Michal Stehlík, Magdalena Juříková, Jana Pelouchová, Petr Wittlich, Karel Srp a Lenka Lindaurová. V souvislosti s budoucím ředitelem NG se spekuluje o dvou jménech: Marku Pokorném a Jiřím Fajtovi. Oba již za působení Milana Knížáka v Národní galerii na post generálního ředitele kandidovali, Fajt byl dokonce v dubnu roku 2010 výběrovou komisí jmenován jako kandidát vítězný. Tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch však výsledek konkurzu anuloval a na základě nového konkurzu se stal ředitelem Vladimír Rösel. Veřejnou podporu Jiřímu Fajtovi veřejně vyjádřil Jiří David (zde) či Meda Mládková (zde).

Jak informoval deník Právo dne 18. 5., k zasedání grémia a volbě nového ředitele má dojít již v úterý 4. 6., je tedy otázkou zda se k ministryni, která v současnosti pokračuje v cestě po zakavkazských republikách návštěvou Ázerbájdžánu (více zde), dopis dostane před tímto termínem. Hanáková plánuje nového ředitele jmenovat v průběhu června.

 

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.