TZ: Vojtěch Mašek

18. 10. 2012Artalk Infoservis

Vojtěch Mašek / Komiksy / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 23. 10. - 9. 12. 2012

Vojtěch Mašek – Komiksy

2. patro zlínského zámku, 23. října – 9. prosince 2012

kurátor: Martin Fišr

Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17:00, ve čtvrtek do 18:00.

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně vystavuje od 23. října autorské komiksy známého tvůrce Vojtěcha Maška. Výstava je k vidění v grafickém kabinetu na zámku ve Zlíně do 9. prosince.

Vojtěch Mašek (1977) v letech 1999-2006 vystudoval scenáristiku na pražské FAMU.

Během studií se společně se svým spolužákem Džianem Babanem začal věnovat tvorbě komiksů. Tato autorská dvojice představuje jednu z nejzajímavějších cest současného českého komiksu. Za jejich svérázným, surrealisticky vrstevnatým světem stojí nejspíš právě studium scenáristiky. Nakonec komiksy, o jejichž výtvarnou stránku se stará právě Vojtěch Mašek, mohou připomínat formu detailněji ilustrovaného, ale přitom pořád ještě lehce načrtnutého scénáře. Volnou kresbou či malbou doplněné výstřižky z časopisů, kolážovité obrazy, pomáhají dokonale vykreslit atmosféru. A to nejen tam, kde by se to v rámci malých bublin podařilo textem asi jen stěží.

Mašek s Babanem společně stvořili absurdním humorem nabitý Monstrkabaret Freda Brunolda, universum, kde se postavy jako z Lynchových filmů, nebo třeba Kafkových románů schovávají za maskami s choboty. Jejich příběhy najdeme v rozsáhlé trilogii Sloni v Marienbadu (2004), Za vším hledej doktora Ženu (2006) a Poslední chobotango (2008). Přispívají nebo přispívali také do řady periodik: od roku 2005 do časopisu A2 (Hovory z Rezidence Schlechtfreund), v roce 2007 do Ex, kulturní přílohy týdeníku Reflex (Pandemonium), v letech 2005–2006 do časopisu Cinepur (Binderiana) atd.

Vojtěch Mašek jako kreslíř a spoluautor scénáře pracoval na trilogii O přibjehi (2010), ve které sleduje obyčejné životy Romů u nás. Dále jako scenárista upravil společně s autorem předlohy pro komiks román Marka Šindelky Chyba (2011, výtvarníci Matěj Lipavský a Pure Beauty). Nejnověji opět společně s Džianem Babanem připravil scénář pro album Ve stínu šumavských hvozdů (2012), jehož výtvarníkem byl Jiří Grus. Hlavní postavou tohoto komiksu není nikdo jiný než slavný Old Shatterhand.

Vojtěch Mašek představí ve Zlíně ukázky komiksů, pod kterými je podepsán jako výtvarník.