TZ: Svoboda a Láska

Svoboda a Láska / Krajská vědecká knihovna / Liberec / 4. - 30. 10. 2012

Svoboda a láska

Výstava v rámci německo-rakouské kampaně na podporu německého jazyka www.sprechtime.cz

v Krajské vědecké knihovně v Liberci, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec

Zahájení výstavy: 4. října 2012 v 16:30 hod.

Výstava je otevřena: 5. až 30. října 2012

Osud básníka Ivana Blatného, který přežil německou okupaci v Československu, aby pak v roce 1948 uprchl před komunisty do bezpečí Anglie, je názorným příkladem tématu výstavy knih a fotografií, která se představí od 4. října v Krajské vědecké knihovně v Liberci: nacismus, komunismus, rozdělení, vyhnání, exil, ale také štěstí, naděje, svoboda a láska. Blatný, který se obtížně pohyboval mezi němčinou a češtinou a psal básně ve třech jazycích, je fascinujícím dobovým svědkem dramatické doby. Jeho osud, který je představen spolu s mnoha dalšími osudy německy mluvících spisovatelů v českých zemích, názorně ukazuje významnou roli, kterou hrála němčina v tomto kraji.

Blatný, který se narodil v roce 1919 a vyrůstal v německo-českém prostředí v Brně, napsal během 2. světové války krátce po sobě tři jedinečné básnické sbírky. V očekávání komunistického převzetí moci se v roce 1948 při návštěvě Anglie odpojil od své delegace českých spisovatelů a nalezl útočiště v psychiatrické léčebně v Anglii. Blatný se obával o svůj život, pokud by se měl vrátit do Brna. Lidé stejného smýšlení, kteří zůstali v Československu, mizeli po roce 1948 za mřížemi. V roce 1976 se Frances Neachamová, úřednice anglické zdravotní služby, seznámila s básníkem v nemocni St. Clement v Ipswichi, přečetla si jeho německo-české básně, které byly každý večer házeny do koše. Žena, která se za války z lásky k jednomu českému pilotovi naučila česky, zalarmovala vedení ústavu slovy: “To není psaní blázna, to je velká lyrika.“ V roce 1979 poslala svazek básní do českého nakladatelství Sixty-Eight-Publishers do Toronta, které je vydalo pod názvem Stará bydliště („Alte Wohnsitze“).

Jürgen Serke, významný sběratel literatury této doby, který ve své knize „Böhmische Dörfer“ pro Čechy a Němce znovu objevil zapomenutou část dějin literatury, a známý německý fotograf Wilfried Bauer navštívili spolu s Jiřím Grušou básníka Blatného v jeho psychiatrické léčebně v Ipswichi. „Mluvíte německy?“, zeptal se Blatného. „Je to jazyk mé babičky. Je to jazyk mých přání. Ty jsem sděloval babičce.“ 33 let po svém útěku do blázince dal svým lidem zapomenutý básník první interview. V noci sedí na záchodech, píše své básně, protože jedině tam je prý po 22. hodině světlo, vyprávěl. Jsou to básně, které přecházejí z češtiny do němčiny a potom do angličtiny. Tak držel pohromadě svou Evropu.

Výstava „Svoboda a láska“ představuje vedle Blatného i další autory minulého století a současnosti, pražskou německou literaturu od počátku minulého století do dneška, od Rilkeho po Rudiše. Díla jsou pozitivní i negativní ve své půvabnosti – ztělesňují současně sen i noční můru 20. století a „tady a teď“: ukazují sen, boj humanismu za svobodu a lásku, ale také noční můru, nebezpečí terorismu, diktatury, války a násilí.

„Centrum pronásledovaného umění v Solingenu“ založené v roce 2008, oslavuje tisk jako jedno z nejdůležitějších muzeí v Německu. Muzeum spojuje jedinečným způsobem literaturu s výtvarným uměním a ukazuje umělce, jejichž dílo bylo dvěma totalitami 20. století určeno k zapomnění. V Liberci vystavené fotografie Wilfrieda Bauera a knihy německy píšících autorů byly dány k dispozici Společností Elsy Lasker-Schülerové a ze sbírky Jürgena Serkeho. Kurátorství se uskutečnilo ve spolupráci s pražským Muzeem Montanelli. Náročný doprovodný literární program vytvořil Pražský literární dům.

Výstava zve k tomu, abychom se pomocí úlohy německého jazyka v minulosti zamyslili nad jeho současným a budoucím významem. Orientuje se také zvláště na žáky a studenty a nabízí bohatý program se čteními a prohlídkami pro školní třídy. Je částí Německo-rakouské kampaně na podporu německého jazyka (www.sprechtime.cz) a koná se za laskavé podpory Česko-německého fondu budoucnosti a německého velvyslanectví v Praze.

Zahájení výstavy: 4. října 2012 v 16:30 hod.

Výstava je otevřena: 5. až 30. října 2012