TZ: Brněnská muzejní noc 2012

Brněnská muzejní noc 2012 / Moravská galerie v Brně, Muzeum města Brna, Technické muzeum v Brně, Moravské zemské muzeum, Dům umění města Brna, Muzeum romské kultury, Muzeum Brněnska, Mendelovo muzeum MU, Diecézní muzeum, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Galerie HaDivadla, Turistické informační centrum města Brna, Hvězdárna a planetárium Brno, Červený kostel, Národní divadlo Brno — Host 2012 / 19. 5. 2012 od 18 do 24h

Brněnská muzejní noc 2012

sobota 19. května, 18.00–24.00

Letošní svátek muzeí oslavíme 19. května, už teď si můžete v kalendáři tuto květnovou sobotu označit velkými písmeny Brněnská muzejní noc 2012! Tato stále oblíbenější akce, kdy muzea, galerie a další spřátelené instituce otevírají své dveře po setmění, nabídne svým návštěvníkům i letos bohatý kulturní program a představí pestrou nabídku jednotlivých institucí, kterou lze využít nejen o muzejní noci, ale po celý rok. I letos se pořadatelé zaměřili ve svých programech na propojení inovace s tradicí, návštěvníci se proto mohou těšit na výklady ve výstavách a expozicích, výtvarné a řemeslné dílny, ale i multimediální performance, jarmarky s historickým zbožím i artefakty, ochutnávky nejrozmanitějších jídel, hudební koncerty či autorská čtení. To vše se uskuteční od 18 hodin až do půlnoci. Přijměte pozvání pořadatelů, přijďte si vychutnat nesrovnatelnou atmosféru jedinečné akce a připojit se tak — alespoň pomyslně — k návštěvníkům v Amsterodamu, Paříži, Moskvě či desítkách dalších měst, které se pod hlavičkou Evropské moci muzeí také zapojí do tohoto svátku muzeí a galerií.

Program pro své návštěvníky letos připravuje patnáct brněnských institucí, mezi nimiž si přijde na své opravdu každý. Jen na vás bude, zda si zvolíte prohlídku nově zrekonstruované Hvězdárny a planetária Brno, výstavu v některém z muzeí v Brně a okolí, program v knihovně, prohlídku Brněnského podzemí, koncert v kostele či divadelní představení Národního divadla Brno, které už podruhé nabízí svůj program jako host Brněnské muzejní noci.

Brněnská muzejní noc se letos uskutečňuje už po osmé, a jako vše ostatní má i tato akce svůj vývoj. Některá z pořádajících muzeí se letos rozhodla vybírat symbolické vstupné, přičemž jeho výši a způsob placení si jednotliví pořadatelé určují sami. „Vynasnažíme se, aby podrobné informace byly dostupné včas pro všechny, kdo si chtějí své muzejní ponocování předem naplánovat, třebas i s ohledem na to, kam budou mít vstup zcela zdarma, kde bude vstupné dobrovolné, nebo bude stát symbolických deset či dvacet korun. Věříme však, že nám milovníci historie, umění a kultury zůstanou věrní,“ říká Kateřina Tlachová, zástupkyně ředitele Moravské galerie v Brně, která je garantem Brněnské muzejní noci.

Jako průvodce nočním muzejním programem návštěvníkům poslouží tištěná programová brožura, která opět nabídne i zvýhodněné vstupenky na výstavy a představení po zbytek roku, oficiální web akce www.brnenskamuzejninoc.cz a facebookové stránky facebook.com/brnenskamuzejninoc. Zde se zájemci dozví nejen podrobný program muzejní noci, ale i souhrnný jízdní řád speciálně vypravovaných linek Dopravního podniku města Brna a najdou mapky pro lepší orientaci. V týdnu před konáním akce bude opět fungovat informační autobus na brněnském náměstí Svobody. Každý návštěvník tak bude mít dostatečný prostor zorganizovat si své putování za uměním podle osobních možností a přání.

Brněnská muzejní noc se koná pod záštitou Romana Onderky, primátora statutárního města Brna, Michala Haška, hejtmana Jihomoravského kraje, a Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského. Je součástí Festivalu muzejních nocí, který pořádá Asociace muzeí a galerií ČR za podpory Ministerstva kultury ČR. Uskutečňuje se za finanční podpory statutárního města Brna a významným způsobem se na ní podílí Dopravní podnik města Brna, který zajišťuje bezplatnou dopravu návštěvníků do výstavních budov mimo centrum města.

POŘADATELÉ BRNĚNSKÉ MUZEJNÍ NOCI 2012:

Moravská galerie v Brně, Muzeum města Brna, Technické muzeum v Brně, Moravské zemské muzeum, Dům umění města Brna, Muzeum romské kultury, Muzeum Brněnska, Mendelovo muzeum MU, Diecézní muzeum, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Galerie HaDivadla, Turistické informační centrum města Brna, Hvězdárna a planetárium Brno, Červený kostel, Národní divadlo Brno — Host 2012