TZ: Adriena Šimotová a Jiří John

Adriena Šimotová a Jiří John / Oběti a objetí / Galerie výtvarného umění v Ostravě: Dům umění / Ostrava / 13. 3. - 13. 5. 2012

GRAFICKÁ DÍLA ADRIENY ŠIMOTOVÉ A JIŘÍHO JOHNA ZE SBÍRKY GALERIE VÝTVARNĚHO UMĚNÍ V OSTRAVĚ

Galerie výtvarného umění v Ostravě, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, představí grafická díla Adrieny Šimotové a Jiřího Johna ze své sbírky.

Ostrava – v úterý 13. března 2012 bude v 17 hodin zahájena výstava Oběti a objetí Adrieny Šimotové a Jiřího Johna v Kabinetu grafiky ostravského Domu umění (Jurečkova 9). Vernisáž uvede Gabriela Pelikánová, kurátorka výstavy. Expozice, která seznámí veřejnost s grafickými díly obou autorů, je k vidění do 13. května 2012.

Adriena Šimotová se sblížila s Jiřím Johnem již během studií na Uměleckoprůmyslové škole v Praze v ateliéru Josefa Kaplického, kde studovali v letech 1945–1950. Následně svůj vztah stvrdili sňatkem, který narušila až nečekaná smrt Jiřího Johna v roce 1972. Manželé sdíleli jeden ateliér v Praze na Letné, věnovali se malbě a v pozdějších letech i grafice. Byli členy uměleckého seskupení UB 12, s nímž také v 60. letech minulého století vystavovali. Jejich tvorba se navzájem ovlivňovala i prolínala, i když tematicky se hodně lišila.

„Grafické sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě do značné míry dokumentují tvorbu těchto dvou umělců v průběhu 60. let a počátku 70. let. I když se bohužel jejich společné cesty rozdělily příliš brzy, podle vlastních slov Adrieny Šimotové ji manžel v mnohém umělecky i lidsky doprovází až do dnešních dnů,“ uzavírá Gabriela Pelikánová, kurátorka výstavy.

Sály otevřeny úterý–neděle 10.00–18.00 hodin

Vstupné: 20,- Kč (plné), 10,- Kč (zlevněné)