Blíží se konec provozu Galerie Potraviny

Když Matyáš Chochola v lednu 2008 dostal nápad vystavit svoje práce společně s Viktorem Palušem ve výloze obchodu s potravinami, kam si chodil z blízké FaVU pro rohlíky, nečekal, že se jeho aktivita rozvine do takových měřítek, jaké dnes Galerie Potraviny má. Nicméně nápad na prezentování umění v netradičním prostředí se zalíbil, Matyáš Chochola se domluvil s paní prodavačkou a majitelkou obchůdku v jedné osobě na dlouhodobém bezplatném pronájmu výkladních prostor a Galerie Potraviny začala fungovat.

Letos její provoz běží třetím rokem a za tu dobu se zde představila řada výstav, jenž se střídaly v intervalech jedenkrát za měsíc až dva. Za zmínku rozhodně stojí projekt Jaroslava Sterce, který do Brna přivezl „mloka“ – odlitek svého vlastního těla natřený mločími skvrnami a opatřený námořnickou čepicí a dalekohledem místo očí. Výstavě v Potravinách předcházela performance v autobuse Žlutý a v brněnských ulicích, vernisáž potom Sterec oživil podáváním mločí pomazánky.

Začátkem tohoto roku tvrdil kurátor galerie Matyáš Chochola, že má pocit, že se sdělení, které chtěl pomocí Potravin předat, se začínají vyčerpávat. Plánoval nabitý výstavní program, ve kterém by se výstavy střídaly častěji, než v minulých letech, aby v galerii dostalo možnost vystavovat co nejvíce umělců, o kterých si Matyáš myslí, že by pro ně mohl být tento prostor zajímavý. Na podzim tak například plánoval společnou výstavu Evy Koťátkové a Dominika Langa. Pak hodlal činnost galerie ukončit.

Při poslední vernisáži, na níž 30. března 2010 představil svůj text (který napsal pro Potraviny) Jiří Ptáček, zazněla informace, že galerie svou činnost ukončí ještě dříve. Důvodem je prodej obchodu jinému majiteli, který pravděpodobně chystá rekonstrukci výlohy. Navíc paní prodavačka Frídová byla podle Matyáše Chocholy součástí ducha galerie a s jiným majitelem by prý Chocholu galerii provozovat ani nebavilo.

Silvie Šeborová | Vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně. V letech 2005-2010 a 2016–2022 působila v Moravské galerii v Brně (v lektorském oddeělení a posléze jako náměstkyně pro vnější komunikaci). V roce 2008 založila Artalk.cz, který vedla do roku 2015. Působí jako kritička a kurátorka umění.