Zemřel avantgardní režisér Jonas Mekas

24. 1. 2019ČTK Infoservis

Ve věku 96 let ve středu zemřel americký režisér, kritik a básník litevského původu Jonas Mekas, považovaný za kmotra moderní americké filmové avantgardy. Informoval o tom americký filmový institut Anthology Film Archives, jehož byl Mekas spoluzakladatelem.

Mekas, který přežil pobyt v nacistickém pracovním táboře, našel po uprchlických letech nový domov v New Yorku, kde se kromě natáčení především dokumentárních filmů věnoval řadě aktivit včetně řízení avantgardního kina a centra pro ochranu kinematografie.

K výstavě Jonas Mekas...Pokračuji v cestě...Záblesky minulosti kolem..., kterou měl v roce 2013 Mekas v DOXu, napsal kurátor Jaroslav Anděl: „Jonas Mekas pochází z Litvy a svou uměleckou dráhu začal jako básník. Po několika letech v utečeneckých táborech po 2. světové válce emigroval do New Yorku. Brzy se zde zapojil do hnutí amerického avantgardního filmu a stal se jeho přední osobností jako organizátor, kritik, vydavatel i filmový tvůrce. Roku 1954 začal se svým bratrem vydávat časopis Film Culture, který se stal záhy nejdůležitějším periodikem o filmu v USA. Roku 1958 začal psát svůj legendární sloupek Movie Journal v týdeníku Village Voice. Je zakladatelem Anthology Film Archives, jedné z nejvýznamnějších světových sbírek avantgardních filmů s archivem a kinem. Během svého života uveřejnil také přes dvacet knih prózy a poezie, jež byly přeloženy do dvanácti jazyků. Mekas je považován za průkopníka deníkové formy ve filmu a jeho filmy jsou k vidění ve sbírkách předních světových muzeí. Od roku 2000 rozšířil své dílo o videoinstalace, jež vystavoval v řadě institucí po celém světě."

V DOXu byla tehdy mimo jiné představena i Mekasova videoinstalace nazvaná Projekt 365 dní (365 Day Project, 2007). Tato práce, která vznikla původně pro internet, obsahuje tři sta šedesát pět krátkých filmů, jeden pro každý kalendářní den v roce. Mekas v ní reflektoval především přesun tvorby dokumentárního videa z ručních kamer do mobilních telefonů a cirkulaci dokumentárního obrazu prostřednictvím internetu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK