USA vrátily Libyi ukradené památky včetně dvou soch ze starověké Kyrény

31. 3. 2022ČTK Infoservis

Tripolis 31. března (ČTK) - Spojené státy dnes vrátily Libyi cenné památky vyvezené ze země nelegálně. Jsou mezi nimi dvě sochy pocházející ze starobylé Kyrény ze 4. století před naším letopočtem.

Jedna z nich představuje ženskou hlavu zahalenou závojem a byla součástí soukromé sbírky, v níž byly další nelegálně získané artefakty. Druhá navrácená památka je busta z helénského období, kterou od roku 1998 vystavovalo Metropolitní muzeum. Oba vrácené cenné předměty představili veřejnosti v Tripolisu zástupci libyjského úřadu pro staré památky.

Poděkovali americkým představitelům a policii za vrácení a oznámili, že se těší na další spolupráci. Americké velvyslanectví v Libyi hlavní zásluhu připsalo úřadu manhattanského prokurátora a policejnímu oddělení pro odhalování kradených památek.

"I když tyto památky do USA přivezli překupníci nelegálně, mohly být díky právnímu úsilí vráceny do země svého původu," uvedlo velvyslanectví v prohlášení.

V Libyi se nachází množství řeckých a římských památek a artefakty ze starověku jsou v muzeu v Tripolisu a dalších městech.

Kyrénu založili Řekové v 7. století před naším letopočtem. Vznikla tam filozofická škola a pocházel odtud novozákonní Šimon z Kyrény. Později se město stalo součástí Římské říše. Na seznamu kulturního dědictví UNESCO je Kyréna od roku 1982. Od roku 2016 je vzhledem k drancování a zanedbání řazena k mimořádně ohroženým památkám.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK