Zastupitelé opět řešili Mariánský sloup, projednali petici

13. 12. 2018ČTK Infoservis

Zastupitelé hlavního města se opět po roce zabývali Mariánským sloupem, který před sto lety svrhl rozvášněný dav, protože v něm spatřoval symbol habsburského režimu. Projednali petici, která požadovala rozvázání smluvních závazků a odnětí souhlasu Prahy s umístěním sloupu na Staroměstském náměstí. Loni v září tím zastupitelstvo pověřilo radu, ale tyto kroky se nerealizovaly. Zastupitelé dnes po diskusi, ve které bylo navrženo několik podob usnesení, pouze vzali petici s 1100 podpisy na vědomí. Původně byla na programu zastupitelstva také petice za obnovu Mariánského sloupu, ale ještě před jednáním zastupitelstva byla stažena.

Při dnešním hlasování se zastupitelé rozhodovali mezi několik návrhy, návrhem na nesouhlas s obnovou sloupu, návrhem na zrušení loňského usnesení a návrhem na přejmenování ulice. Zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09) navrhl, aby byla na ulici Mariánského sloupu přejmenována Sauerova ulice v Praze 3. Nese jméno po anarchistovi Františku Sauerovi, který vedl dav ke stržení sloupu, kvůli čemuž stanul před soudem. Nakonec žádný z těchto návrhů neprošel a bylo schváleno pouze usnesení o tom, že zastupitelstvo vzalo petici na vědomí.

Zastupitelstvo loni v v září na základě petice vyjádřilo nesouhlas se vztyčením kopie Mariánského sloupu. Na základě přijatého usnesení tehdy zastupitelé rozhodli o tom, že město nepřijme jako dar kopii sloupu. Tehdy se zastupitelé zabývali také peticí za obnovení památky. Společnost pro obnovu Mariánského sloupu měla od loňského července souhlas městské části Praha 1 k umístění kopie, proti čemuž se odvolalo několik subjektů.

Odpůrci obnovení sloupu argumentovali tím, že Mariánský sloup byl symbolem habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Sloup byl stržen davem 3. listopadu 1918. Stržení sloupu odpůrci jeho obnovení považují za osvobození země a cestu k demokratickému vývoji.

Příznivci naopak považují vztyčení sloupu na Staroměstském náměstí v 17. století za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné umělecké dílo, od kterého se odvíjelo barokní sochařství v Čechách. Podle příznivců byl sloup, který byl na Staroměstském náměstí vedle pomníku Jana Husa, symbolem usmíření.

Kolem obnovy sloupu se vedou bouřlivé diskuse od začátku 90. let. Peticemi, které se týkají jeho obnovy, se zabýval magistrát už několikrát.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK