TZ: UMPRUMSHOP - 10. jubilejní ročník na téma Recycle Cycle

12. 12. 2018Artalk Infoservis

UMPRUMSHOP - 10. jubilejní ročník na téma Recycle Cycle / Galerie UM / Praha / 14. 12. – 16. 12. 2018

Přehlídka mladého designu i nabídka originálních dárků pod stromeček. To je UMPRUMSHOP. V letošním roce tato oblíbená a všemi očekávaná akce slaví své 10. výročí.

Historii UMPRUMSHOPu můžeme hledat v roce 2009, kdy se ještě jmenoval VŠUP SHOP (oba názvy vycházejí ze zkratky školy). Tento předvánoční market vznikl z iniciativy studentů Ateliéru módní tvorby, který v té době vedl prof. Josef Ťapťuch. Zaměřoval se především na módu, šperk a drobné doplňky.

Na tuto tradici plynule navázali i studenti současného vedoucího ateliéru Pavla Ivančice. Se stoupajícím zájmem veřejnosti se rozšiřovala nabídka o knižní publikace, výrobky z papíru, skla, porcelánu, drobné doplňky do interiéru, nebo dokonce studenty vyráběnou kosmetiku. Určitý vývoj zaznamenal také výběr místa, kde se UMPRUMSHOP konal, od Ateliéru módní tvorby vystřídal například prostory Ateliéru průmyslového designu, knihařské dílny, nebo Galerie UM.

Kromě toho, že je zde k dostání řada věcí z dílen mladých talentů, UMPRUMSHOP plní i další funkci. Jeho prostřednictvím se studenti často poprvé setkávají s tím, jak to chodí v praxi, co všechno s sebou příprava takové akce nese a jak složité je prodat svou práci.

10. jubilejní ročník se nese v duchu v „Recycle Cycle“, ohlíží se zbylými ročníky a pracuje s tématy udržitelnosti nejen v instalaci, tak i v kurátorském výběru nabízeného zboží. Mnoho výrobků je vyráběno z recyklovaných materiálů, nebo na první pohled nevyužitelných zbytků. Velkou inspirací je také první ročník, kdy vše vznikalo doslova na koleni, v té době ještě bez jistoty úspěchu.

V letošním roce se sešly práce od 65 autorů, studentů i absolventů UMPRUM, kteří zde nabídnou jak své novinky, tak ustálené srdcovky. Jmenovat můžeme šperky absolventek Nastasii Aleinikavy a Kristýny Malované, nebo pantofle z plsti Marii Niny Václavkové. Ze studentů se zde představí například Markéta Kaplanová a ponožky vyráběné v organizaci Elpida, Renata Dračková se svými pletenými svetry, Cyril Dunděra a Bonifác Beneš, kteří vytváří mísy a kuchyňská prkénka z odřezků dřeva. Nebudou chybět šperky Ondřeje Stáry, vánoční papíry grafika Matyáše Bartoně, Ilustrovaná Ústava ČR Nikoly Klímové, artové ponožky Natalie Grimberg, zrcadla Sokui Huy Pham a mnohé další výrobky.

Kromě UMPRUMSHOPu probíhá ve čtvrtek na UMPRUM i prodejní výstava výrobků z papíru Knihařské Vánoce.