Finalisté v open callu na koncepci nádvoří Betlémské kaple

TZ: České vysoké učení technické rozhodlo o třech týmech v užším výběru v open callu na koncepci nádvoří Betlémské kaple

Do open callu na vytvoření manuálu pro užívání nádvoří Betlémské kaple se přihlásilo celkem 11 týmů. Přihlášky posoudila pracovní skupina složená ze zapojených aktérů fungujících v areálu a odborníků*ic z oblasti architektury, krajinářské architektury a památkové péče. Do finálního výběru postoupily následující týmy: Šrámek a Krejčí architekti + Steiner a Malíková krajinářští architekti; atelier tečka + Radmila Fingerová + Studio Richard Loskot + Jan Matoušek a Miroko Maroko; Kolektiv Betlém (Sebastian Sticzay, Jakub Herza, Lenka Dřevjaná, Eduard Herrmann).

Pracovní skupina u vybraných týmů ocenila koncepční přístup k prostoru. Zaujala ji také návaznost na historii nádvoří, práce se zelení, hospodaření s dešťovou vodou a v neposlední řadě také interdisciplinární složení a zkušenosti vybraných týmů. Hodnotící kolektiv je složený ze zástupců*kyň ČVUT v Praze, Galerie Jaroslava Fragnera, Klubu Betlémská, Národního památkového ústavu a Institutu plánování a rozvoje Prahy.

Cílem open callu bylo nalézt vhodný tým pro spolupráci  na vytvoření koncepce nádvoří s přiloženým manuálem, který bude závazným dokumentem jak pro aktéry sídlící v areálu, tak pro externí partnery, kteří si některé z prostor pronajmou. Nádvoří využívá Galerie Jaroslava Fragnera v rámci výstav i doprovodného programu – například v rámci aktuální výstavy o dočasném využívání jsou na nádvoří umístěny atypické ping-pongové stoly, které nádvoří pomáhají oživit a ukázat jeho potenciál i pro tvorbu koncepce. Současně se v objektu nachází také studentský Klub Betlémská a část nádvoří pro něj slouží jako venkovní posezení, příležitostně s hudebním doprovodem.

V rámci projektu Betlémská beseda funguje letní scéna s koncerty, případně i promítáním filmů. Předmětem koncepce a postupné kultivace je docílení reprezentativnější podoby nádvoří, lepšího fungování v průběhu roku (vhodný mobiliář, zeleň, hospodaření s vodou), orientace v areálu (jednotné označení provozoven) a zároveň nastavení provozu (např. pravidla pro vjezd a zásobování), která lépe umožní fungování všech aktivit. Současně by ale měl být zachován současný genius loci místa. Vybraný tým by měl koncepci vytvořit na základě jednání a dlouhodobé spolupráce s ČVUT a zmíněnými aktéry.