TZ: Mechanical

Mechanical - výstava studentů a čerstvých diplomantů Ateliéru produktového designu UMPRUM na Design September v Bruselu / Pražský dům Brusel / Brusel, Belgie / 6. 9. – 30. 9. 2018

Ateliér produktového designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze se na Design September v Bruselu představí již posedmé. Tentokrát si připravil hravou instalaci plnou strojků a tradičně vyráběných zařízení Mechanical.

V současné době rozšíření počítačových dovedností a programů, získávají studenti stále lepší nástroje a možnosti, které jim otvírají nové kreativní prostory. Je ale pochopitelné, že fokus na virtuální prostředí často znamená i ztrátu řemeslné zručnosti a především ztrátu kontaktu s výrobním prostředím.

„Návratem k analogovým technologiím, kresbě, skicování a tvorbě modelů v různých typech dílen jsme chtěli ve studentech podpořit materiálovou „citlivost“ a pochopení historických souvislostí.  Naše prezentace se zaměřuje na mechanický pohon různých výrobků či výtvarných objektů“, říká k zadání jeden z vedoucích ateliéru prof. Jan Němeček.

Studenti Ateliéru produktového designu pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové se zadání chopili s velkou chutí a kreativitou. Vytvářeli hodiny, gramofony, hračky či pohyblivé skulptury, které využívají „vnitřnosti“ starých budíků, šicí stroje, mechanické natahovací hračky.

„Věříme v hravost, ale i brutální estetiku strojů, která nám může pomoci rozšířit naše virtuální obzory. V naší prezentaci se zaměřujeme také na spolupráci s výrobci, například gramofony studentů v bakalářském studiu byly vytvořeny s legendárním tvůrcem Hi-Fi techniky SEV Litovel, který je celosvětově uznávaný. Petr Vykoukal i Matěj Coufal zaujali rakouského distributora — firmu Pro-ject, která s litovelskou firmou dlouhodobě spolupracuje“, říká druhý vedoucí prof. Michal Froněk.

Další z analogových postupů při výrobě, který se na letošním Design September představí, je diplomní projekt Johany Němečkové - sedací venkovní nábytek pro firmu Meyto. Aktuální tvarosloví, použitá technologie, ale i tlumená barevnost zaujala už na letní prezentaci v rámci školní výstavy UMPRUM.

Dominik Novák z prvního ročníku vytvořil ready-made objekt ze starého mechanického gramofonu na kliku. Jeho autodráha nás vrací o pár desítek let zpět, do doby, kdy si děti hrály v „reálném“ světě.

V neposlední řadě mohou návštěvníci „ochutnat“ design Jakuba Jarcovjáka, který navrhl pro firmu Ambiente přenosný gril inspirovaný tradičním vařením na otevřeném ohni.

Zkrátka znovu zpět! Mechanical.