TZ: Koncepční řešení Letné doporučuje ČKA hledat formou architektonické soutěže

Koncepční řešení Letné doporučuje ČKA hledat formou architektonické soutěže, zadání formou výběrového řízení nepovažuje za vhodné / Praha

Média přinesla v úterý 4. září 2018 zprávu o vypsání výběrového řízení na pořízení projektové dokumentace na revitalizaci Letné na místě bývalého Stalinova pomníku. Česká komora architektů (ČKA) považuje takový postup za krajně nevhodný.

„Místo bývalého Stalinova pomníku je jedním z nejdůležitějších míst v Praze, s pohnutou historií. Pro dané místo je nutné  najít vhodné využití a jemu podřídit řešení celého prostoru včetně širšího kontextu. Ideálním nástrojem je otevřená architektonická soutěž, která přinese Praze různorodé návrhy a názory na řešení místa,“ uvedl Milan Svoboda, člen Představenstva ČKA a předseda pracovní skupiny pro soutěže. „Česká komora architektů může ze zkušeností potvrdit, že dobře připravená a zorganizovaná a po právní i odborné stránce zvládnutá soutěž je nejlepším způsobem, jak nalézt řešení uvedeného prostoru i zhotovitele projektové dokumentace,“ dodal.

ČKA proto doporučuje přehodnocení rozhodnutí Rady hl. m. Prahy  a hledání koncepčního řešení daného prostoru formou architektonické soutěže.