Akademici FAMU žádají vládu o řešení situace režiséra Sencova

24. 8. 2018ČTK Infoservis

Umělecká rada i Akademický senát FAMU dnes vyzvaly české ministry zahraničí, spravedlnosti a kultury, aby pomohli diplomaticky vyřešit současnou situaci režiséra Oleha Sencova. Výzvu vládě jednomyslně podpořila Umělecká rada FAMU, ve které mimo jiných zasedají dokumentaristka Helena Třeštíková, umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och nebo producent Švankmajerových filmů Jaromír Kallista. K výzvě se připojil i Akademický senát FAMU. ČTK o tom informoval děkan a předseda Umělecké rady FAMU Zdeněk Holý.

Sencov, který je hlasitým odpůrcem ruské anexe ukrajinského poloostrova Krym, si v ruské věznici odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Režisér obvinění odmítá a označuje je za vykonstruovaná. Hladověním se domáhá propuštění 64 Ukrajinců z ruských věznic, pokládá je za politické vězně. Celosvětové protesty na podporu všech vězněných trvají už čtvrtým rokem.

"Případ Oleha Sencova nám připomíná, jak podstatné pro fungování právního a demokratického státu je právo na spravedlivý proces," uvedl děkan Holý.

Výzva byla odeslána ministrům dnes, v Den ukrajinské nezávislosti. Zároveň se 29. srpna v kinosále FAMU v Lažanském paláci uskuteční projekce Sencovova filmu Gámer (Hráč).

Sencova podporují i další představitelé tuzemského kulturního života. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) se připojila k výzvě Evropské filmové akademie, která se týká podpory uvězněného Sencova v Rusku a 14. srpen uznala jako den Oleha Sencova.

Několik českých filmařů začalo 21. srpna držet na podporu Sencova řetězovou hladovku. Akci ve stý den Sencovovy hladovky iniciovala Asociace režisérů, scenáristů a dramaturgů (ARAS). Pětidenní hladovku budou držet během běžných denních činností, nikoli na veřejném místě. Do dnešního dne se k hladovce přihlásily dvě desítky lidí.

Podle některých zpráv se Sencovův zdravotní stav zhoršuje, obavy o něj vyjádřila řada mezinárodních institucí i jednotlivců. Oficiální ruská místa to odmítají. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International proces se Sencovem kritizovala jako stalinistický.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK