Na čtyři dny se otevře 16 soukromých hradů a zámků

16. 5. 2018ČTK Infoservis

Milovníci prohlídek zámků a hradů mohou 24. až 27. května navštívit ty, o které se nestará stát, ale jsou v soukromých rukou. Asociace majitelů hradů a zámků sdružuje pět desítek soukromých majitelů historických objektů, zejména někdejších šlechtických sídel. Zpřístupněním 16 objektů se připojí k celoevropskému Týdnu soukromého kulturního dědictví. Zástupci asociace o tom dnes informovali novináře.

Akce je také součástí letošního Evropského roku kulturního dědictví. Při této příležitosti pořádá Evropská asociace historických objektů, jíž je tuzemská asociace členem, Evropský týden soukromého kulturního dědictví s názvem Naše historie, Vaše dědictví. Mezi soukromými památkami, které se v Česku otevřou, jsou zámky Blatná, Boskovice, Častolovice, Dobříš, Karlova Koruna, Nové Město nad Metují či hrad Kost.

Čtyřdenní akce nabídne na jednotlivých objektech různé programy jako jsou výstavy, koncerty, divadlo nebo zpřístupnění nových částí objektů. "Oproti státním památkám nabízejí ty soukromé něco navíc. Jsou to prohlídky, které budou provádět samotní vlastníci. Návštěvníci se mohou seznámit s jejich příběhy, které jsou někdy velmi strastiplné a dramatické a stojí za nimi ne příliš slavné a světlé stránky naší historie. V tom vidím obrovskou přidanou hodnotu," řekla dnes náměstkyně ministra kultury Anna Matoušková.

Na zámku v Boskovicích bude třeba provádět hrabě Hugo Mensdorff-Pouilly, v Karlově Koruně a na Kosti hrabě Francesco Kinský dal Borgo. Na zámku v Častolovicích se bude sázet strom na památku Olgy Havlové.

Asociace hradů a zámků vznikla v roce 1995 a sdružuje nejen restituenty, ale i další majitele. Z padesátky objektů je jich přibližně polovina přístupných. Podle asociace její objekty za dvě desítky let navštívilo několik desítek milionů návštěvníků. Evropská asociace má 22 členů ve 20 zemích a sdružuje více než 50.000 majitelů historických objektů v Evropě.

Česko jako jediná z postkomunistických zemí navrátila historická, respektive šlechtická sídla původním vlastníkům, byť ještě stále existují nedokončené záležitosti. Ve více případech byl původním majitelům v restituci vydán nemovitý majetek, často v dezolátním stavu, avšak movitý majetek nikoli. Dnes je často součástí státních sbírek a mobiliářů hradů a zámků, stát by podle dřívějšího vyjádření ministerstva kultury rád tento svůj majetek půjčoval pro vznik expozic v místech, kam dříve patřil; brání tomu však české zákony. Limitující jsou podmínky pro pojištění či zajištění bezpečnosti státního majetku.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK